’Stil’ Schiphol XL bant vrije boosterinloop. ’Niet verantwoord: ouderen een half uur buiten in de rij’

Annemarie de Jong
Schiphol

Slechts vier tot acht van de twintig prikstraten van Schiphol XL zijn op dit moment open voor de boostercampagne. Toch piekert GGD Kennemerland niet over een ’vrije inloop’ bij de megapriklocatie.

„Die priklocatie is erg groot. We zouden de hele boostercampagne op Schiphol XL kunnen draaien, maar dan moet iedereen uit Haarlem, IJmuiden et cetera naar Schiphol. Zeker op een wat oudere leeftijd is het aangenamer als mensen het vaccin vlakbij de deur kunnen halen”, zegt woordvoerder Harm Groustra van GGD Kennemerland.

Op dit moment wordt dus niet de volledige capaciteit van Schiphol gebruikt. ,,We kiezen voor goede spreiding van afspraken over de regio”, zegt Groustra. Andere priklocaties in die regio waar ouderen hun boosterprik kunnen halen zijn: Velsen-Noord, IJmuiden en sinds kort Kennemer Sportcenter in Haarlem.

Aan de beurt

Andere reden waarom je volgens ooggetuigen soms een kanon kunt afschieten op Schiphol XL is dat ’opschaling nog plaatvindt’. Groustra: ,,De groep tachtigplus die aan de beurt was, is gewoon wat kleiner. Straks zijn steeds grotere groepen aan de beurt en zal het aantal straten dat in gebruik is automatisch omhoog gaan. Uiteindelijk krijgt iedereen zo snel mogelijk die prik.”

De GGD gooit de megaprikhal niet open voor ’vrije inloop’ voor zestigplussers zonder afspraak. „Uiteindelijk komt er zo’n grote groep in aanmerking voor de booster: als we zouden zeggen dat iedereen mag langskomen voor een prik, dan is dat niet te behappen naast de normale afspraken.”

Winter

Bovendien wil de GGD geen lange wachtrijen en files, zoals zaterdag bij priklocaties met vrije inloop van GGD Midden Nederland. Groustra: ,,Het wordt winter en wij vinden het zelf absoluut niet verantwoord ouderen een half uur buiten in de rij te laten staan. Die worden hartstikke ziek, je moet mensen ook tegen zichzelf in bescherming nemen.” Personeel werven het voor prikken en testen noemt Groustra ’uitdagend’, maar niet problematisch.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen