Slachtoffers explosie kruitfabriek Muiden worden herdacht in historisch ketelhuis van De Krijgsman, onthulling smalspoormonument volgt jaar later: ’Het is helaas niet op tijd klaar’

Het bergen van de slachtoffers na de ramp op 17 januari 1947.© Beeld: Collectie Historisch Archief Muiden

Agnes Zuiker
Muiden

In het historische ketelhuis van De Krijgsman in Muiden worden op 17 januari 2022, precies 75 jaar na de ontploffingsramp waar zeventien mensen de dood vonden, alle mensen herdacht die zijn omgekomen als gevolg van explosies bij de voormalige kruitfabriek. Het herdenkingsmonument is nog niet klaar en wordt daarom een jaar later onthuld.

Dat is vrijdag bekend geworden na overleg tussen het Comité ’47 en KNSF, grondeigenaar van de nieuwe wijk De Krijgsman. De Muider amateurhistoricus Guus Kroon van Comité ’47 is tevreden met deze uitkomst, al had hij liever gezien dat op 17 januari ook het speciale herdenkingsmonument zou worden onthuld, waar hij zich al vier jaar voor inspant.„Heel jammer, want dat zou dan op de kop af 75 jaar na de grote explosie zijn geweest. Helaas is het parkje waar het monument moet komen, tegenover de school op het terrein van de voormalige kruitfabriek, nog een bouwput.” Ook het monument zelf is nog niet klaar, aldus Kroon.

(Tekst gaat door onder de foto)

De plek des onheils.© Beeld: Collectie Historisch Archief Muiden

Schroothoop

KNSF zou de restauratie ervan ter hand nemen, maar moet daar volgens Kroon nog aan beginnen. „De onthulling daarvan vindt nu dus pas op 17 januari 2023 plaats”, aldus de lichtelijk teleurgestelde Muider. Het herdenkingsmonument bestaat uit een stuk van het smalpoorlijntje, dat ooit over het fabrieksterrein kronkelde. Restanten zijn door Kroon van de schroothoop gered en veilig gesteld in het depot van KNSF. De grondeigenaar van De Krijgsman beloofde vervolgens om het stuk rails te restaureren en te verwerken in een monument.

(Tekst gaat door onder de foto)

Door de explosie met granaten kwamen veertien militairen om.© Beeld: Collectie Historisch Archief Muiden

Bloemen

Om de slachtoffers van de voormalige kruitfabriek te herdenken, leggen inwoners van Muiden sinds 1997 op 17 januari bloemen op de plek waar de laatste grote ontploffing plaatsvond. Het Comité ’47, de Stichting Erfgoed Kruitpad Muiden en de Werkgroep Smalspoormonument zijn sinds 2017 bezig om een monument te realiseren voor alle mensen die door explosies om het leven zijn gekomen.

Bij het monument moet een plaquette komen met de namen van alle slachtoffers van de kruitproductie in Muiden, van 1702 tot 2004. De namen van de drie in 1947 omgekomen Muider werknemers zijn bekend, maar bij de namen van de veertien militairen die toen omkwamen ontbreken nog veel gegevens. Kroon wil daarom in contact komen met de familie en nabestaanden van deze militairen, die afkomstig waren uit onder meer Den Haag, Haastrecht, Loosduinen, Zeist, Brakel, Amsterdam, Utrecht, Lopik, Warmenhuizen, Delft, Westzaan en Rotterdam.

„We willen zo veel mogelijk familieleden en nabestaanden uitnodigen bij de 75-jarige herdenking op 17 januari”, zegt Kroon. „De meesten zijn nauwelijks op de hoogte van de plaats en de manier waarop hun geliefden in 1947 om het leven zijn gekomen. Dat willen we hen graag vertellen.” Wie meer informatie heeft over deze militairen kan een mail sturen naar: kroonguus@gmail.com.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen