Muiderslot wint 20.000 euro van Raak Stimulerinsprijs: Blinden en slechtzienden moeten kasteel en tuinen straks beter kunnen beleven

Het Muiderslot wil kasteel en tuinen toegankelijker maken.© Foto BEN VAN MELZEN PHOTOGRAPHY

Joyce Huibers
Muiden

Het Muiderslot is tweede geworden bij de Raak Stimuleringsprijs. Daardoor krijgt het rijksmonument 20.000 euro om het kasteel en de tuinen beter toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.

Rijksmuseum Muiderslot was een van de drie genomineerden. De Raak Stimuleringsprijs is een initiatief van de Oogvereniging. Ook Museum het Schip in Amsterdam en het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam vielen in de prijzen.

Maquette

Om een bezoek aan het kasteel voor blinden en slechtzienden interessanter te maken, gaat het Muiderslot speciale instaprondleidingen aanbieden, komt er een maquette van het kasteel die je aan kunt raken, een audiotour met uitgebreide beeldbeschrijvingen en wordt er meer aandacht geschonken aan de geuren en smaken uit tuin en slotkeuken. Want als je het kasteel en de tuinen niet (goed) kunt zien, kun je ze wel voelen, horen, ruiken of proeven, aldus het museum.

Directeur Annemarie den Dekker is heel trots dat zoveel mensen op het Muiderslot hebben gestemd, zodat ze tweede zijn geworden. Een groot deel van de plannen die in totaal een kleine 30.000 euro gaan kosten, kan zo gefinancierd worden. „Als rijksmuseum zijn we immers van en voor iedereen.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen