Bassel Kurdi maakt zich op voor opening Ornina in bijzijn van burgemeester

Rob Swart
Zaandam

Restaurant Ornina gaat volgende week weer open. Eigenaar Bassel Kurdi zit aan de grond maar is toch blij.

De afgelopen weken is Ornina verbouwd en heeft Kurdi nieuwe apparatuur laten installeren. Er komt een officiële opening waarbij hij burgemeester Jan Hamming op de gastenlijst heeft staan. Vorig jaar juni moest hij zijn zaak sluiten omdat hij een paar keer te laat open zou zijn geweest. Er volgde een slepende kwestie waarin Hamming uiteindelijk toegaf dat Kurdi te hard was gestraft. „Daarna heeft hij heel erg zijn best voor mij gedaan. Ik kreeg heel snel weer een vergunning. Normaal staat daar zes weken voor, ik kreeg hem na drie dagen.”

Kurdi mag met zijn nieuwe vergunning ’s avonds open zijn en ook mag hij bruiloften in huis halen en aan zalenverhuur doen. Dat mocht met zijn oude vergunning niet, maar zijn voorgangers deden dat al vele jaren.

Veel meer dan koffie, gebak en een broodje kan er voorlopig niet genuttigd worden, zegt Kurdi. Maar dat heeft met coronabeperkingen te maken en gaat vanzelf over, redeneert de uitbater.

De verbouwing van zijn zaak financiert hij van een tegemoetkoming van Zaanstad die hij kreeg toen de gemeente inzag dat Kurdi te hard was aangepakt.

De sluiting heeft hem veel geld gekost. Hij moest zijn huis in Leeuwarden op last van de hypotheekbank verkopen. „Ik heb niets meer, ik zit aan de grond, maar ik blijf lachen. De komende jaren kan ik hier iets moois opbouwen. Ik ben nog jong”, zegt de 54-jarige ondernemer.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.