Allard Pierson wijdt expositie aan leven Peter van Straaten

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

Het Allard Pierson in Amsterdam opent woensdag een expositie over het leven en werk van tekenaar Peter van Straaten. De cartoonist en schrijver overleed precies vijf jaar geleden. De naam van de tentoonstelling is Misschien valt er wat te lachen.

De expositie is samengesteld door acht gastconservatoren, waaronder de weduwe van de tekenaar. Zij maakte vorig jaar al bekend dat het archief en de getekende nalatenschap van Van Straaten naar het kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam zou gaan. Het betreft ruim 12.000 tekeningen, vogeldagboeken en strippagina’s.

Al in zijn jeugd tekende de geboren Arnhemmer vogeldagboeken en strips. Later illustreerde hij talloze boeken. Ook maakte hij werk voor Het Parool (onder andere de strip Vader & Zoon), de Volkskrant en NRC. Zijn politieke tekeningen zijn in het verleden al grotendeels ondergebracht bij het Persmuseum, zijn literaire tekeningen bij het Literatuurmuseum in Den Haag.

Eerder ontving het Allard Pierson van de erfgenamen al 6000 tekeningen uit de serie Vader & Zoon. Volgens het Amsterdamse museum getuigt het werk van Van Straaten van een scherpe kijk op menselijke gedragingen en politieke ontwikkelingen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.