Een koud maar noodzakelijk klusje: de maaiboot ’maait’ de ijsbaan van Enkhuizen. Laat de vorst maar komen! [video]

De maaiboot gaat het gras op de ijsbaan van Enkhuizen te lijf.© foto mediahuis

Tanja Koopen
Enkhuizen

IJsmeester Jan Schilder maakte zich al zorgen of het er nog wel tijdig van kwam. Maar deze week is de ijsbaan dan toch gemaaid.

Een paar weken terug heeft de gemeente de uitlaat aangezet, waardoor het water op de ijsbaan stroomt. Het gras stond toen nog zo hoog dat het boven het water uitstak.

Dat komt wel vaker voor, aldus ijsmeester Jan Schilder. ,,Het terrein is zo drassig dat je niet van tevoren kunt maaien. Dit is een oude bolk, daar werd destijds door tuinders van alles op gedumpt.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

De maaiboot haalt het gras uit het water.© foto mediahuis

Vroeger regelde de ijsbaanvereniging zelf het onder water zetten en weer leeg laten lopen van de baan, maar omdat daarbij wel eens nestjes broedende eenden verstoord werden, heeft de gemeente deze klus overgenomen.

(Tekst gaat door onder de video)

Slapeloos

Het duurde naar de smaak van de ijsmeester alleen wel een flinke tijd voordat de maaiboot van de firma Weel tijd vond om de ijsbaan te maaien. ,,Dat gaf me wel wat slapeloze nachtjes, ja. Ik heb er ook flink op aangedrongen, maar hij had het enorm druk.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Het blijkt nog een hele klus om de ijsbaan te ’maaien’.© foto mediahuis

Schilder is blij dat de maaiboot nu dan toch in actie gekomen is en de tijd heeft gevonden om de ijsbaan te fatsoeneren. ,,Het moet toch niet zo zijn dat er ijs komt en dat op onze ijsbaan niet geschaatst wordt!’’ Een koud klusje voor de maaier, in deze gure week. Een hele ochtend worden rondjes gevaren om met de grote maaiers het riet, helm en gras te hakselen.

Storm

Maar daarmee is de baan nog niet gereed. Volgens Schilder is nu een flinke storm vanuit het westen nodig om al het maaisel, dat nog op het water drijft, aan de kant te blazen waarna het kan worden weggehaald. ,,We kunnen er ook een helikopter aan één kant boven laten hangen, maar ik denk niet dat dat gaat gebeuren’’, zegt de ijsmeester grappend.

(Tekst gaat door onder de foto)

Plukken gras kwakt de maaiboot naar de kant.© foto mediahuis

Hoewel een strenge winter wordt voorspeld, denkt Jan Schilder dat schaatsliefhebbers nog wel even geduld moeten hebben. ,,Zolang de mollen nog boven de grond uitkomen kun je het wel vergeten’’. zegt de kenner.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen