Ouderwets een kerstkaartje sturen? Dan graag via de lokale scoutingpost, hopen ze in Den Helder. ’Vorig jaar waren het 25.000 stuks’

Scouts sorteren de kerstpost in 2019. Vanwege corona wordt er nu op twee plekken gewerkt.© Archieffoto George Stoekenbroek

Petra Bies
Den Helder

Mooi initiatief van de Helderse burgemeester Jan de Boer om iedereen op te roepen een ouderwetse papieren kerstkaart te sturen in deze moeilijke tijden, vindt scoutingman Edwin Maarsen. Alleen jammer dat hij de lokale kerstpost in zijn oproep vergat.

Die lokale bezorgingsdienst binnen Den Helder, Julianadorp en Huisduinen wordt al 34 jaar gedraaid door leden van verschillende scoutinggroepen. Het levert de groepen geld op voor materialen en activiteiten van de scouts en zeeverkenners.

En wie gebruik maakt van de dienst heeft zelf ook een financieel voordeel. De scouts bezorgen een kaart voor veertig cent, meer dan de helft goedkoper dan de landelijke kerstzegel van PostNL die 91 cent kost.

(De tekst gaat verder onder afbeeldingen)

Een van de kerstzegels dit jaar.© Aangeleverde foto

Een van de kerstzegels dit jaar.© Aangeleverde foto

,,Afgelopen jaar bezorgden we zo’n 25.000 kaarten en dit jaar hopen wij hier overheen te gaan. Door corona hebben we afgelopen jaar al iets geplust. Je merk toch dat de mensen nu wat meer aandacht hebben voor het versturen van kaarten,’’ zegt Maarsen.

Brievenbus

Het systeem werkt zo: er zijn een groot aantal inleveradressen bij particulieren en winkels. Die staan allemaal op de website www.scouting-kerstpost.nl en zijn ook te herkennen aan het affiche voor het raam. Particulieren met een inleveradres folderen ook vaak in de eigen buurt. De kaarten met het verschuldigde bedrag voor bezorging kunnen op de inleveradressen gewoon door de brievenbus. ,,Wel graag bij elkaar en met gepast geld.’’

(De tekst gaat verder onder afbeeldingen)

Een van de kerstzegels dit jaar.© Aangeleverde foto

Een van de kerstzegels dit jaar.© Aangeleverde foto

Afgeven kan tot vrijdag 17 december vier uur ’s middags. Alles wordt bezorgd op 18 en 19 december. ,,Daarbij gaat het alleen om adressen in Den Helder, Julianadorp en Huisduinen,’’ benadrukt Maarsen. De scouts zijn vier avonden bezig met het sorteren. Dat gebeurt vanwege corona op verschillende locaties.

Alle post wordt voorzien van een zegel. Elk jaar hebben die een andere voorstelling. Dit jaar wordt voortgeborduurd op het thema van vorig jaar, locaties waar scouts kunnen kamperen of een zeilvakantie kunnen houden. Het zijn vier verschillende zegels.

Lees ook: ’Aan oma.’ Maar waar woont ze? Puzzels bij de kerstpost van de scouts in Den Helder (die ook ’Wendy en de kinderen in de Nieuwstraat’ niet kunnen vinden)

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.