Suriname en Nederlandse gemeenten gaan vaker samenwerken

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Suriname en Nederlandse gemeenten gaan meer met elkaar samenwerken. Doel van de samenwerking is het leven van de Surinamers te verbeteren. Ook komen er projecten om het lokale bestuur te versterken. Dat hebben de regering van Suriname en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maandagavond (lokale tijd) afgesproken, aldus de voorlichtingsdienst van de Surinaamse regering.

De afspraken zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst die minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken en burgemeester Jan van Zanen van Den Haag in de hofstad hebben gesloten. Van Zanen is ook de voorzitter van de VNG.

De samenwerking is niet nieuw, maar de afgelopen tien jaar gebeurde er weinig. Nu is er nieuw leven in geblazen, zegt Van Zanen. "Van alle kanten is er enorm veel energie bij lokale bestuurders en anderen om Suriname te steunen. Het wordt een herstart, waarbij Suriname de ‘lead’ zal hebben."

Tijdens de eerste ontmoeting vond al een gedachtewisseling plaats tussen burgemeesters, wethouders en diverse bestuurders. Daarbij waren ook veel deelnemers met een Surinaamse achtergrond, zoals burgemeester Franc Weerwind van Almere en de wethouders Reshma Roopram uit Barendrecht en Kavita Parbhudayal uit Den Haag.

In Suriname zullen de tien districtscommissarissen binnenkort een virtuele ontmoeting hebben om van Surinaamse kant te inventariseren welke behoeften er zijn. Verschillende districten hebben al contact gelegd met Nederland. Het is de bedoeling dat een delegatie van de VNG in de eerste helft van februari een bezoek brengt aan Suriname om verder te praten met de districtscommissarissen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.