Advocaat wil levenslange straf Iliass K., verdacht van liquidatie Alex Gillis in Zaandam, van tafel

© Archieffoto ANP/Evert Elzinga

ANP
Zaandam/Schiphol

De levenslange gevangenisstraf die justitie heeft geëist in de strafzaak tegen meervoudig moordverdachte Iliass K. moet van tafel. Dat betoogde zijn raadsman Barry van de Luijtgaarden dinsdag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. De advocaat noemde een levenslange straf ’niet passend en niet te rechtvaardigen.’

Het OM beschouwt K. als spil in een moordbende die is voortgekomen uit de criminele organisatie van de zelf in 2014 doodgeschoten crimineel Gwenette Martha. Volgens het OM heeft de Amsterdammer (34) drie liquidaties aangestuurd: die van Alex Gillis in Zaandam in februari 2014, de ’vergismoord’ op de onschuldige huisvader Stefan Regalo Eggermont in Amsterdam in juli 2014 en die van vermeend huurmoordenaar Massod Amin Hosseini in Osdorp in september datzelfde jaar. Daarnaast zou hij zeker twee nooit uitgevoerde moordopdrachten hebben verstrekt.

K. werd in april 2018 aangehouden en beriep zich voortdurend op zijn zwijgrecht, tot de officieren van justitie mei van dit jaar levenslang tegen hem eisten. Daarop besloot hij alsnog een boekje open te doen. Bij de politie bekende hij te hebben geweten van moordplannen, maar zei hij geen actieve rol te hebben gehad bij de liquidaties waarvan hij is beschuldigd. Directe betrokkenheid zou hij alleen hebben gehad bij de voorbereiding van een nooit uitgevoerde aanslag.

Lees ook: Moordverdachte Iliass K. zwijgt toch als getuige in liquidatiezaak waarbij Alex Gillis in Zaandam werd neergeschoten

Het OM zag in de verklaringen onvoldoende aanleiding de strafeis te matigen. Maar volgens zijn raadsman heeft K. wel degelijk informatie verschaft waaruit blijkt dat hij niet de rol vervulde die justitie hem toebedeelt. Volgens de strafpleiter heeft zijn cliënt wroeging gekregen en mede om die reden schoon schip willen maken. „Hij heeft aangegeven dat hij inziet dat hij een straf verdient voor wat hij heeft gedaan en dat hij daarvoor een lange straf aanvaardt. Maar niet verteerbaar voor hem is een een veroordeling voor misdrijven die hij niet heeft begaan.”

Het OM reageert op 24 december. Dan is ook het laatste woord van K. De uitspraak is 19 januari.

Lees ook: Iliass K. wijst anderen aan als daders moord op Zaandammer Gillis

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.