Misschien komt het wel door corona: aantal comazuipers in West-Friesland daalt licht

Ver heen, tussen de kratjes bier: gemeenten proberen het alcohol(mis)bruik in West-Friesland tegen te gaan.

Ver heen, tussen de kratjes bier: gemeenten proberen het alcohol(mis)bruik in West-Friesland tegen te gaan.© Archiefoto Mediahuis

Martin Menger
Hoorn

Het aantal vergiftigingen door drank of drugs onder jongeren in West-Friesland is opnieuw iets gedaald. Kwamen er vorig jaar veertien minderjarigen per ambulance naar het ziekenhuis, nu zijn dat er tien. Tot nu toe.

Er zijn dit jaar in totaal al 71 jongeren per ambulance naar een ziekenhuis gebracht nadat het mis ging met alcohol of (hard)drugs. Maar de cijfers geven ook aan dat het laatste kwartaal een daling is ingezet. Die cijfers rond de zogenaamde ’comazuipers’ worden bijgehouden door de Veiligheidsregio. Die meldt dat in twintig procent van deze gevallen gaat om de combinatie van drugs en drank; de helft is gerelateerd aan alcohol.

’Vergiftigingsritten’

Vorig jaar was dat aantal in de vergelijkbare periode ietsje hoger. De gemeenten in West-Friesland voeren een beleid om deze ’vergiftigingsritten’ tegen te gaan. Het vermoeden is dat de aangescherpte coronaregels ook een rol spelen. Het uitgaan wordt erg lastig gemaakt.

(Tekst gaat door onder de foto)

Drankgebruik kent in de regio een rijke historie.

Drankgebruik kent in de regio een rijke historie.© Archieffoto Mediahuis

Tussen januari en september van dit jaar moest de ambulance 53 jongeren naar het ziekenhuis brengen vanwege een drank of pillen. Daarvan waren er tien onder de 18 jaar. Het merendeel is tussen de 18 en 23 jaar, aldus de Veiligheidsregio. In het derde kwartaal kwamen er 18 ritten bij , drie minder dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar.

Al meerdere jaren proberen gemeentebesturen overmatig drankgebruik onder jongeren in te dammen. Bekend is dat het voorbeeld dat ouders geven met drank, later van grote invloed is op het (latere) alcoholgebruik van hun kinderen.

Om die reden hopen de gemeentebesturen dat de komende weken steeds meer inwoners - jong en oud - mee willen doen aan de actie IkPas/Dry January. De uitdaging is dan om in het nieuwe jaar een maand lang geen drank te gebruiken.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het lukt nog niet helemaal jongeren onder de 18 bij de drank weg te houden.

Het lukt nog niet helemaal jongeren onder de 18 bij de drank weg te houden.© Archieffoto Mediahuis

De Stedebroecse burgemeester Ronald Wortelboer is een van de voorvechters van deze campagne. „Ouders hebben meer invloed op hun kinderen dan ze misschien denken”, reageert hij. „Jongeren staan daarnaast bloot aan veel verleidingen buitenshuis. Zeker als zij samen zijn met vrienden. De invloed van ouders is ook belangrijk bij het weerbaar maken van hun kind. Ouders kunnen hen helpen door nee te zeggen tegen alcohol en drugs. Dan is het belangrijk je ook bewust te zijn van je eigen alcoholgebruik.”

Lees ook: Oproep: ’Ga gesprek aan over comazuipen’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen