Een zin van minister De Jonge ontrafeld | column

Joost Prinsen

Meteen maar de zin waar het vandaag om draait. Hij komt uit een brief van minister De Jonge aan de Tweede Kamer en betreft het al dan niet invoeren van het 2G-systeem:

Het kabinet constateert dat met de hoogte van de infectiedruk en de aanhoudende druk op de zorg de verwachting is dat er niet op korte termijn ruimte ontstaat om (delen van) sectoren waarvan sprake is van een omgeving met verhoogd risico, met het gebruik van coronatoegangsbewijs op basis van 2G te kunnen openen.

Ik realiseer me dat een dergelijke zin u de lust beneemt verder te lezen, dus ik zal snel proberen hem voor u te ontrafelen. Korte inhoud: het 2G systeem gaat voorlopig niet door. Dat weet ik zo zeker omdat bovenstaande wartaal geciteerd is door NOS-nieuws met de kop ’Kabinet zet plan voor omstreden 2G-systeem voorlopig in de ijskast’. Zonder die behulpzame toelichting had ik toch een tijd moeten puzzelen.

Dan nu de analyse. Eerst maar even het werkwoord: ’constateert dat de verwachting is’. Ze verwachten kennelijk niets zelf maar toch had ik als regering hier gewoon geschreven ’verwacht’.

Regel voor regel nu. Die ’hoogte van de infectiedruk’ is natuurlijk een beetje dubbel op. Infectiedruk, ik kende het woord eerlijk gezegd niet, geeft al aan dat er een hoop infecties zijn. Dus die hoogte mag van mij weg. Net als dat ’aanhoudend’ weg kan bij de druk op de zorg. Want we weten helaas dat die druk morgen niet ineens ophoudt.

Dan de ’ruimte die op korte termijn niet ontstaat’. Zoals je als ouder aan een kind dat een ijsje vraagt kunt zeggen: „Er ontstaat op korte termijn geen ruimte je dit toe te staan’. Het betekent natuurlijk gewoon: ’Het zit er voorlopig niet in’.

Vreemd genoeg is ook het hele slot erg dubbelop. We weten dat het 2- en 3G-beleid bedoeld is voor toegang tot cafés, restaurants, festivals, et cetera. Om die plekken aan te duiden met ’(delen) van sectoren waarvan (waarbij is beter Nederlands, JP) sprake is van een omgeving met verhoogd risico’ is wel erg omslachtig. Alsof je een kaartje voor Ajax beschrijft als een toegangsbewijs tot een (deel van) de sector van waaruit u de spelers van Ajax (inclusief eventuele wisselspelers) alsmede die van de tegenstander kunt zien tijdens de wedstrijd’.

Eindelijk de zin van De Jonge in behoorlijk Nederlands:

Wegens de druk op de zorg door de vele infecties verwacht het kabinet voorlopig het 2G-systeem niet te kunnen invoeren.

Je zou overigens verwachten dat die druk op de zorg juist wel om dat 2G-systeem vraagt, maar dat ligt politiek helaas nog ingewikkelder dan alle woorden van die warrige zin bij elkaar.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.