Opnieuw een streep door traditionele nieuwjaarswedstrijd Koninklijke HFC tegen internationals

Robin van Persie op het WK in 2010. Koninklijke HFC wilde die lichting strikken voor de nieuwjaarswedstrijd.© Foto AFP

Rob Spierenburg
Haarlem

Voor het tweede jaar op rij is er door het bestuur van Koninklijke HFC een streep gezet door de traditionele Nieuwjaarswedstrijd. Of beter gezegd: Nieuwjaarswedstrijden. Want sinds 2019 meldt zich ook een team met voormalige Oranje Leeuwinnen aan de Spanjaardslaan in Haarlem.

Het is voor de uit 1879 stammende club te hopen dat het coronavirus in januari 2023 definitief is uitgewoekerd. Want dan is het precies honderd jaar geleden dat er voor het eerst op 1 januari een wedstrijd plaatsvond waarin het eerste elftal van de club het opnam tegen een selectie ex-internationals.

Editie nummer één was uitsluitend bedoeld als oefenwedstrijd van het vlaggenschip van HFC. De Haarlemmers wilden zo snel mogelijk terugkeren naar de eerste klasse. Een serieuze pot voetbal tegen een selectie uitgeraasde Oranjeklanten zorgde voor een mooie dosis weerstand. Op het gezamenlijke diner na het historische treffen op 1 januari 1923 werd besloten er een traditie van te maken.

Voor het inmiddels geschrapte duel van 8 januari 2022 - sinds 2008 wordt er niet meer op 1 januari gevoetbald - werd gepoogd het Oranje bijeen te brengen dat op 11 juli 2010 de WK-finale speelde tegen Spanje. Dat ambitieuze plan wordt minimaal een jaar doorgeschoven. Mocht het Koninklijke HFC lukken om Robin van Persie, Wesley Sneijder, Arjen Robben, Giovanni van Bronckhorst en andere grootheden te strikken, dan wordt de honderdste uitgave van de traditionele voetbalpot een heel bijzondere. Rest alleen nog de vraag: wáár wordt dat duel gespeeld? Op het complex in Heemstede van RCH, dat komend jaar tijdens de nieuwbouw bij HFC als uitvalsbasis dient voor het eerste elftal? Of wacht men tot Koninklijke HFC 2.0 een feit is? Wordt vervolgd.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen