Mijnenjager eerder thuis in Den Helder vanwege coronabesmettingen aan boord: ’Fregat Van Amstel maakte reis van drie maanden vol’

Zr.Ms. Vlaardingen op volle zee.© Foto Defensie

Arie Booy
Den Helder

Met minder tromgeroffel dan voor de collega’s van de Evertsen en ook nog eens na het sinterklaasweekend, zijn de bemanning van Zr.Ms. Van Amstel en de mijnenjager Vlaardingen in thuishaven Den Helder aangekomen. De Vlaardingen kwam eerder terug vanwege coronabesmettingen.

Voor het fregat Van Amstel zat de klus er op na drie maanden paraatheid in de zeeën van noordelijk Europa. Vanwege coronabesmettingen aan boord kwam mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen - een week eerder dan de bedoeling was - ook weer thuis. De Vlaardingen was met het NAVO-eskader op zee voor mijnenbestrijding, samen met onder meer Poolse, Noorse en Duitse eenheden.

De Vlaardingen hield zich vanaf medio oktober bezig met gezamenlijk oefenen op mijnbestrijding en inzetbaarheid. Tevens zocht de mijnenjager op de Noordzee en Oostzee naar historische explosieven. Daarbij is een mijn gevonden en onschadelijk gemaakt. Ondanks vaccinaties en een secuur coronabeleid was toch sprake van coronabesmettingen aan boord.

Quarantaine

De Duitse collega’s van Bad Bevensen moesten om dezelfde reden al eerder hun activiteiten staken. Vanwege corona is de bemanning van de mijnenjager Vlaardingen na aankomst direct getest en in Den Helder in quarantaine gegaan. Familieleden moesten hun omhelzing uitstellen. Zij mochten niet op de kade aanwezig zijn.

Commandant Ralph Klinker kijkt desalniettemin met trots terug op de mijnenbestrijdingsmissie. „De bemanning heeft in zeer moeilijke omstandigheden haar uiterste best gedaan. Het credo van de NAVO ’Stronger Together’ is op mijn bemanning zeker van toepassing.”

Lees ook: Onrust op marineschip: commandant weigert bemanning met coronaklachten te laten testen

Lees ook: Besmettingen aan boord, militairen in de teststraat: de coronapandemie heeft het werk van de Koninklijke Marine op veel terreinen veranderd

Lees ook: Uitbraak van corona op vier marineschepen. Positief geteste bemanningsleden vliegen naar huis

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.