S10 uit Hoorn vertegenwoordigt Nederland op Eurovisie Songfestival: ’Voor zo’n enorm publiek zoiets eervols mogen doen. Dat vind ik echt geweldig’

Een optreden van S10 tijdens Eurosonic Noorderslag (ESNS) 2020.© ANP / Paul Bergen

Martijn Mak
AMSTERDAM

Zangeres S10 (Stien den Hollander) uit Hoorn gaat Nederland volgend jaar vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Turijn.

„Muziek is alles voor mij. Ik hoop dat ik met mijn muziek iets kan betekenen in de levens van anderen, juist omdat het mij zoveel doet”, reageert de 21-jarige Den Hollander. „Ik ontplof daarom bijna van geluk bij het idee dat ik dit jaar mee mag doen aan het Eurovisie Songfestival. Voor zo’n enorm publiek zoiets eervols mogen doen namens Nederland... Dat vind ik echt geweldig.”

De in Abbekerk geboren rapper en zangeres gaat zich de komende maanden in alle rust voorbereiden op haar deelname. Met welk nummer zij Nederland vertegenwoordigt, wordt op een later moment bekendgemaakt. Het gaat in ieder geval een Nederlandstalig nummer worden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Stien den Hollander treedt op onder de naam S10.© Foto Thijs Jansen

’Lef en authenticiteit’

Eric van Stade, algemeen directeur van omroep AVROTROS, vertelt waarom de selectiecommissie voor Den Hollander heeft gekozen. „Haar song getuigt van lef en authenticiteit. Waar we normaal, naast natuurlijk de naam van de artiest, niets delen in dit stadium over de inzending, durf ik dat dit keer wel te doen. S10 blijft namelijk trouw aan zichzelf en aan haar eigen stijl. Dit betekent dat we na elf jaar Engelstalige inzendingen te hebben geselecteerd, nu een Nederlands lied naar het Eurovisie Songfestival sturen. We steken met deze keuze onze nek uit en staan daar als selectiecommissie unaniem achter. Het belooft opnieuw een bijzondere editie voor Nederland te worden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De 66e editie van het Songfestival wordt volgend jaar van 10 tot en met 14 mei gehouden. Het evenement vindt plaats in Turijn. Dit omdat het vorige festival werd gewonnen door Italië. Den Hollander treedt dit keer weer gewoon in de halve finales. Haar voorganger Jeangu Macrooy mocht die overslaan, omdat Nederland gastheer was van het songfestival.

(Tekst gaat door onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Edison

Den Hollander tekende op 17-jarige leeftijd haar eerste platencontract bij platenlabel Noah’s Ark, de grootste Nederlandse uitgever van hiphop. Dit gaf haar de kans haar debuutalbum Snowsniper (2019) op te nemen, waarvoor zij Nederlands meest prestigieuze muziekprijs in de wacht sleepte: een Edison in de categorie ‘Alternative’. Een jaar later verscheen haar tweede album Vlinders, wat gaat over iemand die erg op zoek is en veel moet verwerken. Een uitverkochte tournee en hoge noteringen in de hitlijsten volgden. S10 is al miljoenen keren gestreamd en heeft samen gewerkt met grote artiesten, zoals Wende Snijders en Ronnie Flex. Ook won zij begin dit jaar het Pop Stipendium 2021, een aanmoedigingsprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds voor een veelbelovende popartiest of band.

(Tekst gaat door onder de foto)

Stien den Hollander.© Foto Thijs Jansen

Den Hollander vertelde eerder in deze krant openhartig over haar leven. Na een gelukkige kindertijd, kreeg zij op de middelbare school (Tabor College Oscar Romero in Hoorn) te maken met stemmen in haar hoofd en psychoses. Daarvoor werd zij opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Het is een fase waar zij niet graag aan terugdenkt. „Het heeft mijn hele pubertijd ingepikt.” Na deze periode produceerde ze de albums ’Antipsychotica’ en ’Lithium’. Daarmee wilde ze kinderen met dezelfde problematiek een hart onder de riem te steken.

Naar de supermarkt

In datzelfde interview zegt de artiest ook dat beroemd worden niets voor haar is. „Ik zou het heel eng vinden als er heel veel mensen op mij letten en met mij bezig zijn.” Toen kon zij ’gewoon nog rustig naar de Albert Heijn’. Dat zal door haar deelname aan het Songfestival nog wel eens kunnen veranderen.

Lees ook: Stien den Hollander - S10 - is niet zo heftig als mensen denken

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen