Nababbel met verslagen Reinderman blijft uit na schaakstunt van Onno Elgersma

Onno Elgersma: ,,,Ik denk wel dat het een stunt was.”© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Rob Spierenburg
Aalsmeer

Of de pas 17 jaar oude schaker Onno Elgersma van de Haarlemse Kennemer Combinatie zijn onlangs zeer verrassende overwinning op grootmeester en voormalig Nederlands kampioen Dimitri Reinderman een mooi vervolg kan geven is even afwachten. De nationale schaakcompetitie voor teams is door het vermaledijde coronavirus voorlopig het zwijgen opgelegd.

Kan de winstpartij van de vwo-scholier tegen Amsterdammer Reindersma als ’stunt’ de boeken in? „Ja, ik denk het wel”, zegt Onno. „Je kan het vergelijken met een voetbalteam uit de eerste divisie dat dik wint van een ploeg uit de eredivisie.”

Het grote verschil in positie op de ratinglijst - Reindersma (23), Elgersma (239) - gaf de tiener in theorie weinig kans. Maar ook in het schaken zit er soms een wereld van verschil tussen theorie en praktijk. Bijvoorbeeld door onderschatting van de tegenstander of overschatting van zichzelf door de sterkste van de twee.

Hoe dan ook; grootmeester Reinderman (Nederlands kampioen in 2013) maakte in het begin van de partij een stevige fout waar zijn opponent hem niet mee weg liet komen. Reinderman wist de voltrekking van het doodvonnis nog wel een tijdje uit te stellen, maar na vier uur schaken was de harde winst voor Elgersma een feit. Van een gebruikelijke sportieve nababbel tussen de twee kwam het niet. Reinderman (49) schudde zijn jeugdige tegenstrever de hand en verliet de speelzaal. Wat Onno daar van vond? „Ik snap dat wel.”

De in Almelo opgegroeide Elgersma werd zo gegrepen door het schaakspel dat zijn moeder hem leerde, dat het al snel al zijn vrije tijd opslokte. Ook het voetbal moest er aan geloven. Een nieuwe baan in het onderwijs van zijn vader deed Onno in 2017 in Aalsmeer belanden.

Bij schaakvereniging Zukertort in Amstelveen gaf de talentvolle tiener zijn passie een vervolg. Deze zomer maakte hij de overstap naar Kennemer Combinatie in Haarlem. Teamcompetitie spelen op het hoogste landelijke niveau was de reden voor de move.

Handhaving

Het sterk verjongde Kennemer Combinatie zet dit seizoen in op handhaving in de meesterklasse. Door de uitzege (2.5 - 7.5) op Caïssa heeft het Haarlemse tiental een belangrijke stap uit de gevarenzone gezet. De volgende competitieronde stond gepland voor 18 december maar is vanwege de opgelaaide coronabesmettingen inmiddels uitgesteld naar zaterdag 21 mei 2022. Het alternatief om de ronde vroeger te laten beginnen bleek geen optie omdat een substantieel aantal teams onder de huidige regels niet wil spelen.

Waar covid 19 vooralsnog geen vat op heeft gekregen is Tata Steel Chess 2022. Onno hoopt half januari zijn opwachting te maken tijdens de vermaarde tienkamp voor amateurs in Wijk aan Zee. Hij is ingedeeld in de hoogste groep 1. Of hij onder de veelbesproken rook van Velsen-Noord daadwerkelijk in actie komt hangt af van het Hermann Wesselink college in Amstelveen. De school zal gaten in zijn lesrooster moeten schieten. Vader Elgersma is er rector. Wie weet helpt dat.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen