Voor tiende keer lichtjes voor het overleden kind: ’Digitale viering heeft ook voordelen. Livestream thuis voelt veiliger en meer vertrouwd’

De organisatoren: (vlnr) Karin van ’t Klooster, Yvonne Heddes, Mia Koelemeijer, Daphne Scholtens en Marjon van Baar.© Foto aangeleverd

Leo Blank
Spanbroek

Op de hele wereld schijnen zondag 12 december lichtjes voor overleden kinderen. In West-Friesland gebeurt dat op drie locaties, vanwege corona via livestreams. Ritueel begeleiders bieden ouders en naasten voor de tiende keer een moment van herdenking, troost, verbroedering en bemoediging.

Net als vorig jaar is het onmogelijk fysiek bij elkaar te komen. Wereldlichtjesdag bracht voorheen op de tweede zondag van december zo’n honderd vaders en moeders en naasten samen in ’t Kerkhuys in Spanbroek. Door overal kaarsjes te ontsteken ging om precies zeven uur een golf van licht over de wereld.

Dat licht schijnt zondagavond opnieuw, alleen zorgen de ritueel begeleiders daar op de locaties zelf voor, waarbij namen van overleden kinderen gezongen of genoemd worden. Ook is er muziek en wordt traditioneel afgesloten met het lied ’Precious child’ (’Dierbaar kind’).

Inspirerend en troostvol

Ditmaal wordt de livestream vanuit drie locaties uitgezonden: ’t Kerkhuys in Spanbroek, Dorpskerk Blokker en Het Kerkje (Buurtjeskerk) in Andijk. ,,Drie troostvolle gebouwen met een mooie uitstraling”, aldus Mia Koelemeijer uit Zuidermeer.

Zij stond aan de wieg van de West-Friese Wereldlichtjesdag. ,,Mijn dochtertje Marleen van bijna twee jaar overleed in 1989, op 9 december. Toen ik hoorde over Wereldlichtjesdag besloot ik ook hier een ceremonie te organiseren.”

Inmiddels zijn Yvonne Heddes uit Ursem, Karin van ’t Klooster uit Hoorn, Daphne Scholtens uit Andijk en Marjon van Baar uit Grosthuizen ook betrokken bij de organisatie.

,,Een digitale viering heeft ook voordelen”, aldus Yvonne: ,,De bijeenkomsten werden drukbezocht. Sommige vaders en moeders vinden dan de drempel te hoog om een kaars te ontsteken. Een livestream thuis voelt veiliger en meer vertrouwd.”

Karin benadrukt dat Wereldlichtjesdag voor ieder overleden kind is: ,,Of dat een maand geleden is overleden of veertig jaar terug. Of het stil geboren is, overleden door ziekte, ongeluk of geweldsmisdrijf. Voor iedere naam steken we een lichtje aan.”

Thema

Op iedere locatie is een ander thema gekozen. In Spanbroek ’Golf van Licht’. Met muziek van pianist Frank Kok en zangeres Helga Valentijn. In Blokker ’Jouw naam in de sterren’. Hier zingt Janina. ’Van hart tot hart’ is de boodschap in Andijk, waar Mariska Rustenburg zingt en Robbert Bakker op piano speelt.

De livestream is voor iedereen beschikbaar. Via de emailadressen hieronder mogen mensen zich aanmelden per gewenste locatie. De naam van het overleden kind(je) kan vermeld worden. Aanvang half zeven.

Spanbroek: info@miakoelemeijer.nl; Blokker: karin@mijnceremonie.nl.; Andijk: info@daphnescholtens.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen