Jong AZ kan FC Volendam net niet helpen en ziet het in de slotfase toch nog misgaan [video]

Theo Brinkman
Wijdewormer

De verrassende serie overwinningen van Jong AZ aan het begin van het seizoen is al enkele maanden verleden tijd. Winnen doet het belofteteam niet zo vaak meer. Toch is Jong AZ nog altijd moeilijk te verslaan, ondervond ook Excelsior maandagavond. De nummer twee van de eerste divisie wist pas in de slotfase de overwinning (0-2) te pakken.

Het duel in Wijdewormer zal dik twintig kilometer verderop met belangstelling zijn gevolgd door de mensen van FC Volendam. Excelsior is tenslotte op dit moment de belangrijkste concurrent van de koploper uit Volendam.

Puntenverlies van Excelsior zou FC Volendam derhalve goed uitkomen, en dat behoorde tot de mogelijkheden. Jong AZ is namelijk moeilijk te kloppen dit seizoen. Het krijgt bijzonder weinig weinig doelpunten tegen en als het verliest is dat altijd met minimale cijfers. Ook FC Volendam zelf wist met slechts 1-0 te winnen in Wijdewormer.

Kansen

Excelsior wist dus wat het kon verwachten en het mocht geen verrassing heten dat het ver in de tweede helft nog steeds 0-0 stond. Toch had Excelsior op dat moment kansen genoeg gehad om de score te openen. Mats Wieffer, Reuven Niemeyer en Marouan Azarkan waren in de eerste twintig minuten al dicht bij de openingstreffer.

Daarna kwam er een fase waarin Jong AZ bijna op voorsprong kwam. Zo schoot Richard Sedlacek rakelings naast na een uitstekende aanval via Maxim Dekker en Mo Taabouni. Even later bracht ook Zakaria Aboukhlal de Exelsior-keeper in de problemen. Ondanks de kansen die Excelsior kreeg speelde Jong AZ een zeer behoorlijke eerste helft, daarbij gesteund door de harde, koude wind in de rug.

Koopmeiners en Barasi

In de tweede helft ging AZ verder zonder middenvelder Peer Koopmeiners en spits Yusuf Barasi. Beiden werden in de rust gewisseld, waarschijnlijk met het oog op de Conference Leaguewedstrijd van het eerste elftal, komende donderdag, tegen Randers.

Jong AZ kwam in die tweede helft diverse keren goed weg, onder meer toen Excelsior geen strafschop kreeg toen Mats Wieffer werd neergelegd door Fedde de Jong. De scheidsrechter zag er geen overtreding in.

Op de lat

Excelsior bleef ook daarna veruit de gevaarlijkste ploeg (het enige wapenfeit van Jong AZ was een schot van Fedde de Jong op de lat) en Jong AZ dankte het aan keeper Beau Reus dat het een kwartier voor tijd nog steeds 0-0 stond. Hij tikte onder meer uitstekend een vrije trap van Mats Wieffer uit de hoek.

Tien minuten voor tijd liet Reus zich alsnog verrassen en sleepte Excelsior de overwinning binnen. Reus had geen antwoord op een inwaaiende corner van Marouan Azarkan. Daarmee was het duel beslist. De rode kaart (twee keer geel) van Mo Taabouni deed er niet toe. In de slotminuten werd het alleen nog 0-2 door Thijs Dallinga, die daarmee zijn koppositie op de topscorerslijst verstevigde.

Dallinga is nu in zijn laatste zes wedstrijden steeds trefzeker geweest. Hij scoorde in die zes wedstrijden elf doelpunten en staat nu op 22 doelpunten.

Jong AZ-Excelsior 0-2

80. Azarkan 0-1, 90. Dallinga 0-2.

Jong AZ: Reus; Sedlacek, Jacobs, Dekker, Velthuis; Koopmeiners (46. Buurmeester), Taabouni, De Jong; Aboukhlal, Barasi (46. Griffith), Poku (77. Van Brederode).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen