Regenbooghart als start respectweek RSG Enkhuizen. ’Omdat iedereen zichzelf moet kunnen zijn’ [video]

Nynke Volbeda helpt Erik Ruevekamp het ballonnenhart te bevestigen.© foto mediahuis

Tanja Koopen
Enkhuizen

’Ik hou m’n hart vast’ grapt Erik Ruevekamp als hij het enorme regenbooghart, opgebouwd uit ballonnen, door de smalle deuren van de RSG naar binnen manoeuvreert.

De hele week staat de middelbare school in Enkhuizen in het teken van respect, van mogen zijn wie je bent. ,,En dan gaat het niet alleen om de LHBTI-gemeenschap’’, aldus Nynke Volbeda, vertrouwenspersoon op school maar ook al jaren aanjager van Paarse Vrijdag en alles daaromheen.

Symbolische start vormt dit jaar het twee meter grote hart in de kleuren van de regenboog, dat speciaal door de Feesthoorn is gemaakt voor de school. Het hart wordt deze ochtend opgehangen in de aula. Goed in zicht, maar wel zo hoog dat grappenmakers het niet kunnen slopen, adviseert Erik Ruevekamp van de Feesthoorn.

(Tekst gaat door onder de foto)

Erik Ruevekamp bevestigt het regenbooghart aan het plafond van de aula van de RSG.© foto mediahuis

Boeketten

Hij heeft ook de ’boeketten’ met heliumballonnen meegebracht, die bij deze week bij de ingang van de school de leerlingen verwelkomen.

De hele week staat op de school in het teken van respect. Brugklassers maken deze week ’respectstenen’ die op de muren van de aula worden geplakt. Er wordt gesproken over (seksuele) diversiteit in de samenleving, dat iedereen evenveel respect verdient. Zanger Claude Giambe komt zingen.

Omdat in deze tijd van corona met z’n allen samenzijn in de aula niet verstandig is, wordt vrijdag - de dag dat ook de mooiste paarse uitdossing een paarse taart verdient en bij de ingang van school paarse polsbandjes worden uitgedeeld - een livestream door de school gaan.

(Tekst gaat door onder de foto)

En daar hangt’ie in de aula van de RSG.© foto mediahuis

Volbeda gaat in gesprek met gasten als burgemeester Eduard van Zuijlen, die vertelt hoe Enkhuizen als stad respect uitstraalt. Maar ook met een basisschoolleerling, die transjongen is en al in het traject zit. Met een dame van 27 die het syndroom van Down heeft en vertelt hoe mooi het is om jezelf te kunnen zijn. Ze leest brieven voor van leerlingen die zich (ooit) gepest hebben gevoeld en ze praat met Saskia Righart van Gelder, die in Enkhuizen het initiatief heeft genomen voor het regenboogzebrapad, dat bij het station komt te liggen. Ook een van top tot teen getatoeëerde man komt aan het woord.

Spannend vindt ze het wel, de livestream. ,,Ik vind het geen punt om in een volle aula iedereen toe te spreken, maar dit is toch wat anders, als je in die camera kijkt.’’ Tegelijkertijd beseft ze dat ze, door op een groot scherm vrijdagochtend de lokalen binnen te komen, een veel groter bereik heeft voor haar boodschap: dat iedereen mag zijn wie hij of zij is.

(Tekst gaat door onder de foto)

Isa, Charley, Isa en Rens met Nynke bij het regenbooghart.© foto mediahuis

Ook het hart dat veilig en hoog - maar niet té hoog - in de aula hangt, draagt die boodschap uit. Dus hij moet wel de hele week ’goed’ blijven, maar dat is volgens Ruevekamp geen enkel probleem. ,,Het zijn speciale ballonnen, die ik iets groter opblaas, waarna ik ze een stukje terug laat lopen, zodat er minder spanning op zit.’’

Hij heeft niet eerder een dergelijk regenbooghart geblazen en is blij met het eindresultaat. ,,Er komt hier geen zonlicht, het waait niet dus in principe blijft het hart wel een maand goed’’, denkt hij.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen