Ongeveer 21.000 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt licht

ANP Producties | Bron: ANP
Bilthoven

Het aantal coronagevallen gaat niet meer omhoog, maar gaat ook nog niet echt omlaag. In de afgelopen dag zijn 21.053 positieve uitslagen van coronatests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het is de 20e keer in de afgelopen 21 dagen dat er in een dag tijd tussen de 20.000 en 24.000 nieuwe gevallen zijn geregistreerd. De enige dag waarop het aantal onder die grens bleef, kwam dat door een storing.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 152.144 meldingen van positieve tests. Gemiddeld komt dat neer op 21.735 positieve tests per dag. Dat gemiddelde daalde iets ten opzichte van zondag, maar over het algemeen is het de laatste paar dagen vrij stabiel.

Weektotaal ligt lager

Het totaal over de afgelopen week ligt wel zo'n 3 procent lager dan het totaal over de zeven dagen ervoor. Het is de zesde dag op rij dat het aantal positieve tests op weekbasis daalt. Daarvoor was het 58 dagen achter elkaar gestegen. Dat wijst erop dat Nederland nu net voorbij een piek zit.

Amsterdam telde 646 positieve tests, Den Haag 563 en Rotterdam 558. Daarna volgen Utrecht (380) en Tilburg (299). Alleen op Terschelling en Schiermonnikoog testte niemand positief.

Sterfgevallen

Het RIVM kreeg afgelopen dag 34 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is gestorven. Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 25 januari. Onder de 34 doden zijn vier inwoners van Utrecht en drie mensen uit Eindhoven.

Op maandagen meldt het RIVM doorgaans wat minder sterfgevallen dan later in de week. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde overlijdt, wordt dit vaak in de loop van maandag doorgegeven. Het RIVM brengt dit dan naar buiten in de cijfers van de dinsdag. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven.

Bijna 2,8 miljoen positieve tests

In de afgelopen week registreerde het instituut 353 sterfgevallen, gemiddeld zo'n 50 per dag.

Sinds het begin van de epidemie zijn bijna 2,8 miljoen positieve tests geregistreerd. Dat aantal komt waarschijnlijk in de loop van december boven de 3 miljoen uit. Het dodental zou deze week de grens van 20.000 kunnen passeren. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.