Weer nieuwe bondskanselier beëdigd in Oostenrijk

ANP Producties | Bron: ANP
Wenen

In Oostenrijk is opnieuw een bondskanselier beëdigd. Karl Nehammer is de derde persoon die deze functie sinds oktober namens de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) vervult, als gevolg van het corruptieschandaal rond de voormalige bondskanselier en partijleider Sebastian Kurz.

De binnenlandminister is de opvolger van Alexander Schallenberg. Die is afgetreden omdat Kurz de politiek verlaat en vindt dat weer één persoon bondskanselier en partijleider moet zijn. Schallenberg zag dat zelf niet zitten, waarop het partijbestuur Nehammer als vervanger koos. Het is de verwachting dat de ex-militair het bestaande beleid zal voortzetten.

Schallenberg werd nog geen twee maanden geleden benoemd. Kurz moest toen vanwege een corruptieschandaal als regeringsleider plaatsmaken voor een partijgenoot, onder druk van zijn coalitiegenoten. Schallenberg werkte tijdens zijn korte termijn nauw samen met Kurz en heeft nu zijn oude functie van buitenlandminister teruggekregen. Er zijn maandag meerdere nieuwe ministers benoemd.

Kurz ligt onder vuur omdat hij in 2016 overheidsgeld zou hebben gebruikt om peilingen in zijn voordeel te manipuleren. Ook wordt hij ervan beschuldigd te hebben gelogen in een onderzoek naar corruptie. Kurz zegt in beide gevallen onschuldig te zijn en dat in de onderzoeken naar hem te willen bewijzen. Vorige week kondigde de 35-jarige parlementariër aan zijn politieke carrière te beëindigen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.