Buren in IJmuidense Marconistraat brengen hun huizen in kerstsfeer: ’De een timmert, een ander heeft verstand van elektriciteit en weer een ander verzorgt de catering’

Buurmannen Dirk, Jeroen, Patrick, Martin, Ron en Peter zijn trots op hun gezamenlijke kerstverlichting in de Marconistraat.© foto United Photos / Rob van Wieringen

Kees de Boer
IJmuiden

Ze hadden van de zomer al de koppen bij elkaar gestoken, de bewoners van acht huizen aan de Marconistraat in IJmuiden. Hoe gaan we dit jaar onze huizen voor de kerst versieren?

De IJmuidense straat heeft een traditie met kerstversiering. Al bijna twintig jaar wordt er in de weken voor kerst iets bijzonders aan de gevels getoverd.

„Het is van belang dat het één groot harmonieus geheel is”, zegt Ron Zweiphennig, bewoner van nummer 32. „Wat leuk is, is dat er dit jaar acht huizen meedoen, in eerdere jaren waren dat er zeven. Daardoor konden we nu nog mooier uitpakken.”

Zweiphennig wijst naar de gevel, waar de tekst ’fijne feestdagen’ over tientallen meters breed is aangebracht: „We hebben het opgebouwd met houten letterbakken waarin ledverlichting is geplaatst. Die bakken hebben we samen in de werkplaats van een buurman gemaakt.”

Klik hier voor een filmpje van de kerstverlichting in de straat

Het tekent de saamhorigheid in de straat. „We kunnen het goed met elkaar vinden”, beaamt buurman Martin Dekker. „Iedereen levert zijn bijdrage. De een timmert, een ander heeft verstand van elektriciteit en weer een ander verzorgt de catering. Aan het eind van zo’n knutselmiddag doen we ook altijd samen nog een happie en een drankje. Is altijd gezellig.”

Zweiphennig knikt: „We komen door het jaar heen echt niet voortdurend bij elkaar over de vloer, maar als er wat is, dan helpen we elkaar.”

Aansteken

Dekker vertelt dat de kerstgevel heel wat vrije uurtjes in beslag heeft genomen: „Zaterdag waren we na alle arbeid zover dat we de boel konden aansteken. Dat is een bijzonder moment hoor, als je ziet dat alles werkt langs die hele gevel. Daar hebben we wel een biertje op genomen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Buurmannen Dirk, Jeroen, Patrick, Martin, Ron en Peter zijn trots op hun gezamenlijke kerstverlichting in de Marconistraat.© foto united photos/rob van wieringen

De verlichting brandt de komende weken van vier uur ’s middags tot een uur of twaalf ’s avonds. Of de energierekening deze decembermaand niet een beetje hoog uitvalt? Zweiphennig haalt zijn schouders op: „Een buurman heeft het stroompunt in zijn huis. Van hem krijgen we in januari allemaal een tikkie. Maar meer dan een paar tientjes per huis zal het niet zijn.”

Het resultaat mag er in elk geval zijn. Zijn er al plannen voor volgend jaar?

„We komen in elk geval weer met iets nieuws”, zegt Zweiphennig. „En we zouden ook de bomen in het park hier tegenover wel met verlichting willen opleuken.” Lacht: „Ik weet alleen niet of ze dat bij de gemeente ook een goed idee vinden.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen