Fusie wordt zichtbaar. Dijk en Waard nu al op de borden

Zo zien de nieuwe komborden van Dijk en Waard eruit.© Foto jjfoto.nl / Jan Jong

Roel van Leeuwen
Heerhugowaard

De gemeente Dijk en Waard is pas op 1 januari officieel een feit, maar de eerste komborden zijn al vervangen. Het eerste bord werd maandagmiddag onthuld.

Wethouder John Does van Heerhugowaard (voor deze gelegenheid op klompen) en Nils Langedijk van de gemeente Langedijk hadden de eer om het eerst kombord te onthullen nabij het terrein van Esdégé Reigersdaal in Heerhugowaard.

Op de nieuwe komborden blijven de plaatsen gewoon zichtbaar. Inwoners blijven gewoon in hun eigen woonplaats wonen, dus bijvoorbeeld in Oudkarspel, Heerhugowaard of Sint Pancras. Wel verandert de gemeentenaam op het bord.

Er is echter meer veranderd dan alleen de gemeentenaam. De nieuwe komborden zijn voorzien van een groot Nederland icoon. Hierdoor worden komborden herkend door auto’s die zijn uitgerust met Intelligent Speed Assistance. Zo zal in de toekomst een zelfrijdende auto vaart terugnemen als de camera in de auto zo’n kombord signaleert.

Dijk en Waard is een van de eerste gemeenten in Nederland die deze nieuwe borden gebruiken. In totaal moeten er 120 komborden worden vervangen. Of dit allemaal voor het nieuwe jaar lukt, is nog maar de vraag. Overigens was het niet helemaal goed gegaan met de eerste borden waarop de naam Dijk & Waard werd vermeld. Stickers met de letters E en N boden uitkomst.

Wethouder Langedijk noemde het plaatsen van de borden ’een mooie stap’. ,,We zijn al jaren bezig met het voorbereiden van de fusie. Maar dat gebeurt vooral van achter het bureau. En nu wordt het echt zichtbaar.’’ De oude komborden zullen worden gerecycled. Wel zullen er enkele worden bewaard. Mogelijk dat die nog eens worden geveild.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.