Wat hebben een secreet en een allemansend met elkaar te maken? Ben Mooiman legt het uit in zijn nieuwe boek

Ben Mooiman aan boord van de Bonaire op Willemsoord.© Foto aangeleverd

Van onze verslaggeefster
Den Helder

Het boek ’Lust in het zeemansleven’, geschreven door voormalig directeur van de Helderse Rijkswerf Ben Mooiman, ligt vanaf woensdag in de winkel.

Het boek wordt mede mogelijk gemaakt door de de Helderse Historische Vereniging (HHV), die daarmee het 31-ste boek toevoegt aan haar historische reeks. Het boek telt 248 pagina’s en is voorzien van veel foto’s. De titel is ontleend aan een advertentie om jongens voor de zeevaart aan te trekken.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een groep jonge scheepsjongens.© Foto Helderse Historische Vereniging

In het boek wordt aandacht gegeven aan de werk- en leefomstandigheden aan boord van het marineschip Bonaire eind negentiende eeuw. Met name de omstandigheden van de korporaals en de matrozen voor de mast wordt uitgebreid belicht. Waarom kozen zo veel jonge jongens voor zo’n hard bestaan in weer en wind? Welke regels golden er aan boord, hoe hygiënisch waren de hangmatten en wat hebben een secreet en een allemansend met elkaar te maken? Wanneer ging je met een ’1,2,3 in Godsnaam’ overboord? Hoe zag het leven aan boord van dit schip eruit in de tijd dat ze de wereldzeeën bevoer?

(Tekst gaat door onder de foto)

Het nieuwe boek van Ben Mooiman.© Foto aangeleverd

Het boek geeft antwoorden op de geldende voorschriften en regels (orde en tucht) aan boord en geeft inzicht over voeding, plunje, persoonlijke verzorging en gezondheid, maar ook ontspanning. Waarom droeg het dikwijls harde leven er toe bij dat de ’lust in het zeemansleven’ van blijvende aard was? Deze en andere vragen worden beantwoord in dit nieuwe boek.

Ben Mooiman (1941) is marineman in hart en nieren en was een van de initiatiefnemers van de restauratie van Zr. Ms. Bonaire. Ten behoeve van de restauratie deed Mooiman intensief onderzoek naar de oorspronkelijke staat van het schip en verdiepte zich met name in het leven aan boord. Alle details die hij tijdens het bestuderen van diverse archieven vond, noteerde hij. Dat gaf hem de aanzet tot het schrijven van dit boek.

Het boek is vanaf woensdag te koop bij de Bruna-winkels voor €25.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.