Advocaten: medeverdachte moord Peter R. de Vries moet vrijkomen

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De advocaten van Kamil E., verdacht van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, vinden dat hij op vrije voeten moet komen. Volgens hen is er onvoldoende bewijs dat hij iets met de moord te maken heeft.

De 35-jarige Pool zelf ontkent in alle toonaarden. Hij heeft iemand op en neer naar Amsterdam gereden op de dag dat De Vries werd neergeschoten, vertelde hij eerder al, maar hij had geen weet van een moord. Ook dat hij een week daarvoor tijdens een mogelijke voorverkenning in Amsterdam is gezien, ontkent hij. "Ik ben niet de persoon op die camerabeelden, ik was bij mijn moeder", zei hij maandag nogmaals.

Volgens E. zou zijn bezoekje aan zijn moeder op beveiligingsbeelden te zien zijn. Deze zijn echter bij inbeslagname van een SD-kaart gewist door de politie. Waarom dat is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Mogelijke verlenging

In de rechtbank Amsterdam is maandag de tweede voorbereidende zitting in deze zaak. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat E. ook 23 juni al in Amsterdam was voor een voorverkenning. Die dag was hij wel in de hoofdstad, zegt hij. "Maar ik heb niets met de zaak te maken."

Het OM ziet dat totaal anders en is het niet eens met de advocaten dat er onvoldoende redenen zijn om E. nog vast te houden. De rechtbank beslist later maandagmiddag over mogelijke verlenging van de voorlopige hechtenis.

Schutter

Medeverdachte Delano G., die maandag verstek liet gaan, wordt ervan verdacht dat hij de schutter was. Zijn advocaten hebben niet gevraagd om hem vrij te laten.

De Vries is op 6 juli neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, na een optreden in het programma RTL Boulevard. Hij bezweek negen dagen later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het OM zei maandag dat het er "alle schijn" van heeft dat de moord verband houdt met de werkzaamheden van De Vries. Hij stond sinds de zomer van 2020 Nabil B. bij, de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. In 2018 en 2019 werden respectievelijk de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord. De moord op De Vries is mede daardoor "ingeslagen als een bom".

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.