Geruchten over een megatransfer laten Antony voorlopig koud

Antony.© Foto ANP

Sébastien Haller na het scoren van de 1-2 tegen Besiktas tijdens de Champions League.© Foto EPA

1 / 2
ANP
AMSTERDAM

Antony laat zich nog niet gek maken over geruchten dat hij Ajax als duurste speler ooit gaat verlaten. „Ik ben een voetballer”, zei de Braziliaanse aanvaller vlak voor de laatste training voor het afsluitende groepsduel van dinsdag met Sporting Portugal in de Champions League. „Zulke dingen zijn meer voor zakenmensen en zo.”

„Ik kijk liever niet te ver in de toekomst”, vervolgde Antony. „Ik leef bij het moment en ik ben dankbaar wat ik hier de laatste anderhalf jaar allemaal heb geleerd. Ik weet dat ik nog beter kan en moet. Maar ik vind ook dat ik me hier al aardig heb ontwikkeld.”

De 21-jarige Antony, vorig jaar zomer voor ruim 15 miljoen euro overgekomen van São Paulo, is dit seizoen een van de grote attracties in de Champions League. Niet alleen de UEFA deelt zijn acties met enige regelmaat op sociale media. Ajax schaarde zich in oktober vooral dankzij de Braziliaan tussen de drie populairste clubs op videoplatform TikTok.

„Hij is echt een buitengewoon talent”, antwoordde Ten Hag op de vraag of hij Antony wilde omschrijven. „Met zijn dribbels en techniek bezorgt hij zijn tegenstanders grote problemen. Ook door zijn snelheid is hij moeilijk af te stoppen. Daar zijn altijd wel twee man voor nodig. Daardoor krijgen andere spelers ruimte. Vooral in de grote wedstrijden blinkt hij vaak uit en maakt hij het verschil voor ons.”

Antony is bekend met de kritiek dat hij zich soms lastig kan motiveren voor duels met de laaggeklasseerde teams in de Eredivisie. „De trainer zegt wel eens dat ik iedere wedstrijd als een beslissende wedstrijd moet zien”, lachte hij. „Maar dat zegt hij tegen alle spelers hoor. Ik probeer mijn ploeg altijd te helpen.”

Antony beleefde een goed eerste seizoen bij Ajax. Maar hij ontwikkelt zich het laatste half jaar als een komeet. Na zijn sterke optreden en een gouden medaille op de Olympische Spelen mocht hij twee maanden geleden debuteren in de nationale ploeg van zijn land. Ook daarom is het nauwelijks voor te stellen dat hij zijn contract bij Ajax tot medio 2025 gaat uitdienen.

Frenkie de Jong (Barcelona) en Matthijs de Ligt (Juventus) verlieten Ajax voor ruim 80 miljoen. Volgens sommige analisten heeft Antony een prijskaartje van wel 100 miljoen euro om zijn nek hangen. Niet slecht voor een jongen die opgegroeid is in een van de gevaarlijkste favela’s van São Paulo. Thuis was er zo weinig geld dat zijn moeder geen voetbalschoenen voor hem kon kopen. Antony heeft zijn directe familie inmiddels een betere leefomgeving bezorgd. „Ik ben mijn ploeggenoten dankbaar voor wat ik nu allemaal meemaak”, zei hij. „Ik ben ook nog steeds erg gelukkig bij Ajax.”

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen