Steeds meer bedrijven vestigen zich in Anna Paulowna. Afgelopen jaar stond de teller ruim boven de zeshonderd

Het winkelcentrum is een van de sterke punten van de kern.© Archieffoto Marc Moussault

Arie Booy
Anna Paulowna

Er is sprake van groeiende bedrijvigheid in de kern Anna Paulowna. Werden in 2013 nog minder dan 500 ondernemingen geteld; afgelopen jaar stond de teller ruim boven de zeshonderd.

Volgens de website Allecijfers.nl telt de woonkern van Hollands Kroon in totaal 621 bedrijfsvestigingen. De bedrijven zijn onderverdeeld in zeven sectoren van de Kamer van Koophandel. Landbouw is uiteraard van oudsher sterk vertegenwoordigd, maar ook bedrijven in Handel en Horeca of Zakelijke dienstverlening komen veel voor.

Opvallend is dat ondernemers in de Cultuur- en Recreatiesector in opmars zijn in Anna Paulowna; daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan kunst, artiesten of campings. Het gemiddelde inkomen per inwoner ligt met 24.700 landelijk gezien op een goed niveau. Zoals in heel Nederland is de trend van eenpitters die geen dienstverband nastreven, maar als zelfstandige een onderneming beginnen, ook in de Noordkop actueel. Dit verklaart volgens economen de groei van het aantal bedrijven dat zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel.

Naast de natuurlijke omgeving en de ondernemingslust is er nog een aantrekkelijke kant aan Anna Paulowna: weinig criminaliteit. Allecijfers.nl toont de statistiek van het aantal misdrijven de afgelopen tien jaar. Het aantal misdrijven dat bij de politie gemeld is, vertoont een stijgende lijn tot het jaar 2015, maar daarna treedt opeens een scherpe daling in. Vanaf 2018 groeit het aantal geregistreerde misdrijven weer, maar het cijfer blijft toch ver achter bij het peil van zeven jaar geleden.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.