Thomas Bouvier bezoekt vrijwillig ouderen in West-Friesland: ’Voor mij is twee uur een kleine moeite, voor haar een groot gebaar’

Thomas Bouvier: ,,Deze ervaring neemt niemand mij meer af.’’© Foto Omring

Van onze verslaggever
Hoorn

Meerdere cliënten van zorgorganisatie Omring in West-Friesland krijgen momenteel geregeld bezoek van Thomas Bouvier (21). Hij studeert Social Work in Leeuwarden en moet voor zijn opleiding op verschillende niveaus kennismaken met sociale werkzaamheden.

Voor zijn eerste snuffelstage koos hij ervoor om vrijwillig maatje te worden voor cliënten van Omring.

Thomas is één van de vele vrijwilligers die zich inzetten voor Omring. Vanwege Nationale Vrijwilligersdag deze maandag, doet hij zijn verhaal.

„Mijn eerste cliënt was een meneer wiens vrouw 24 uur per dag, zeven dagen per week voor hem zorgde. Om haar als mantelzorger enigszins te ontlasten ging ik eens per week twee uurtjes naar hen toe. We dronken dan een bakje koffie en we hadden zinvolle gesprekken met elkaar. Zo kon zijn vrouw even een moment voor haarzelf nemen”, vertelt Thomas.

Eenzaam

Inmiddels heeft Thomas zijn tweede ’cliënt’, een dame van rond de 90 jaar, woonachtig in Medemblik. „Zij heeft een oogaandoening en zal steeds minder kunnen zien. Vanwege haar hoge leeftijd nemen de sociale contacten van deze mevrouw wat af, waardoor ze zich af en toe eenzaam voelt. Nu ga ik bij elke week twee uurtjes bij haar langs”, zegt hij.

Ondanks dat het geen echt vrijwilligerswerk is, is Thomas wel heel blij dat hij deze ervaring opdoet. „Als ik zie wat het deze dame doet, als ik bij haar langskom. Voor mij zijn die twee uurtjes een kleine moeite, maar voor haar is het een echte opsteker. Ze wordt er zo blij van. Als ik naar huis ga, zegt ze wel drie keer: ’Zo fijn dat je er even was! Tot volgende week’. Dat is toch prachtig?”

Levenservaring

Thomas vervolgt: „Behalve dat ik haar blij maak met mijn bezoek, vind ik het zelf ook echt wel leuk. Deze mensen hebben een heel leven geleid; zij zijn zo wijs. Ik vind het mooi om naar hun verhalen te luisteren.”

Het is pas het eerste jaar van de studie van Thomas, dus hij heeft nog geen idee waar hij uiteindelijk zal gaan werken. „Maar deze ervaring neemt niemand mij meer af. Het is een verrijking om wat tijd door te brengen met deze mensen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen