De druk staat vol op Bart Hoolwerf en de andere Nederlandse schaatsers om in Calgary alle olympische tickets veilig te stellen

Jorrit Bergsma kon als enige Nederlander in de finale niet meestrijden om de winst.

Jorrit Bergsma kon als enige Nederlander in de finale niet meestrijden om de winst.© Foto EPA

Nick Tol
Salt Lake City

De Nederlandse schaatsers en coaches zitten met flink wat hoofdbrekens. Doordat er in de eerste drie wereldbekerwedstrijden overall niet geweldig is gepresteerd door onze landgenoten, staat er onverhoopt veel druk op de komende worldcup in Calgary.

De meeste toppers waren van plan om de races op Canadese bodem over te slaan, zodat ze zich volop zouden kunnen focussen op het cruciale olympisch kwalificatietoernooi van eind deze maand in Thialf. De huidige probleemsituatie heeft alles te maken met het maximumaantal startplaatsen voor de Winterspelen die over twee maanden van start gaan in Peking. Ieder land mag slechts negen mannen en vrouwen afvaardigen naar de Chinese hoofdstad, mits ze het benodigde aantal punten behalen in de eerste vier worldcups van het seizoen - in Polen, Noorwegen, Amerika en Canada. Lukt dat niet, dan moet er een startplaats worden ingeleverd.

De Nederlanders hoopten in de eerste drie internationale wedstrijden dusdanig veel punten te verzamelen, dat ze al verzekerd zouden zijn van het maximum aantal olympische startplaatsen. „Maar dat is nu dus niet het geval”, zegt technisch directeur Remy de Wit van de Nederlandse schaatsbond na de World Cup van afgelopen weekeinde in Salt Lake City. „Het komt erop neer dat we in Calgary op bijna elke afstand nog goed moeten presteren. Het spel is op de wagen.”

Alles hangt samen

De Wit draait al dagenlang overuren. Naast het maken van allerlei complexe berekeningen met betrekking tot de olympische startbewijzen voert hij veel gesprekken met de coaches van de Nederlandse teams. „Coaches en sporters bepalen hun ideale route om straks op hun best te zijn bij het olympisch kwalificatietoernooi”, weet De Wit. „Als je daar niet presteert, dan mis je de Winterspelen. Maar als je niet dat maximumaantal startplekken bemachtigt, heb je minder om voor te rijden. Wat dat betreft hangt het allemaal met elkaar samen.”

Het zou daarom goed kunnen dat bepaalde schaatsers die van plan waren de komende weken op trainingskamp te gaan, alsnog in Calgary rijden. De Wit: „Een andere optie is dat we te maken krijgen met het worst-case-scenario en een plek mislopen. Maar laat ik vooropstellen dat het iedereens intentie is om die startplaatsen binnen te halen.”

Het meest sprekende voorbeeld is te zien op de massastart. Dit onderdeel staat sinds de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang op de olympische agenda en is in feite een verkorte marathonwedstrijd over zestien ronden. Bondscoach Jan Coopmans koos er bij de mannen voor om Jorrit Bergsma en Bart Hoolwerf te laten rijden in de wereldbeker.

Grotemannenwereld

Bergsma heeft inmiddels het benodigde aantal punten binnengehaald, terwijl het voor Hoolwerf alle hens aan dek is. De 23-jarige marathonrijder van Jumbo-Visma staat in het klassement op plek 24, en hij móet bij de eerste 24 eindigen om voor Nederland een tweede startplaats binnen te halen op deze discipline. „Als je er heel zakelijk naar kijkt, is daar dus nog niks aan de hand”, concludeert De Wit. „Maar we weten allemaal dat Bart komend weekeinde nog moet rijden in Calgary. De druk staat er enorm op voor hem. Dat hoort er echter ook een beetje bij. Het klinkt hard, maar welkom in de grotemannenwereld. Dat realiseert Bart zich trouwens als geen ander, hoor. Ik vind dat hij er supergoed mee omgaat.”

Bij de afgelopen twee wereldbekerwedstrijden werd Hoolwerf in de halve finale uitgeschakeld, al scoorde hij in Salt Lake City nog wel drie extra punten door een tussensprint te winnen. „In Calgary zal hij minimaal hetzelfde moeten presteren: óf een tussensprint winnen in de halve finale, óf gewoon de finale halen.”

Eén plus één: drie

Slaagt de Eemdijker daar niet in, dan zit Nederland met een aardig sportief probleem. Het is namelijk zo dat je op de massastart eigenlijk twee rijders nodig hebt in de finale om een serieuze kans te maken op een medaille. „Als je met z’n tweeën bent, dan is het als het ware één plus één is drie”, vertelt Bergsma, die in 2020 wereldkampioen werd op dit onderdeel. „Je kunt dan een tactisch spel spelen en de krachten beter verdelen. Landen met twee schaatsers in de finale hebben het voordeel dat de één kan afstoppen als de ander is gedemarreerd, bijvoorbeeld. In Salt Lake was ik in m’n eentje en probeerde ik een aanval te doen, maar werd ik teruggepakt en daar profiteerde de concurrentie van.”

Bergsma zal niet aanwezig zijn in Calgary. Hij kiest voor een trainingskamp, omdat hij zijn punten voor een olympisch ticket al in de tas heeft. Het draait nu om Hoolwerf. Bergsma heeft al meermaals gezegd dat hij vindt dat zijn kompaan nog te licht is voor dit niveau, maar probeert hem naar eigen zeggen wel te helpen. „De foutjes die ik in het verleden maakte en de ervaring die ik heb, probeer ik zo veel mogelijk met hem te delen.”

Evert Hoolwerf

Evert Hoolwerf (links) wint in Alkmaar.

Evert Hoolwerf (links) wint in Alkmaar.© Foto Martin de Haan

Terwijl Bart het dus moeilijk heeft in Noord-Amerika, is zijn drie jaar oudere broer Evert Hoolwerf dichterbij huis ’on fire’. Hij heeft bij de mannen de eindzege in de Trachitol Trophy gepakt, een vierdaagse voor marathonschaatsers. Net als Elisa Dul bij de vrouwen, won ook hij in Alkmaar de slotwedstrijd van de vierdaagse. De 26-jarige Hoolwerf kende een moeizame start van het seizoen, mede doordat hij in coronatijd zijn trainingsarbeid wat had laten versloffen. Hij is weer terug aan de top en hoe: de Eemdijker won alle vier de wedstrijden, in Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Alkmaar. Hij hield Harm Visser en Sjoerd den Hertog ver achter zich.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen