Percentage positieve coronatesten neemt ook in Kennemerland af

Van onze verslaggever
IJmond

Het aantal positieve coronatesten in Kennemerland nam vorige week met 17,4 procent af in vergelijking met de week ervoor. Het meetpunt was zaterdag 4 december. Dit blijkt uit cijfers op het coronadashboard van het RIVM.

Ook landelijk nam het aantal positieve tests in diezelfde periode iets af, met 2,7 procent. In de week voorafgaand aan donderdag 2 december nam de GGD 3.396 tests af, waarvan er 623 positief waren. Dat is 18,4 procent positieve tests.

Uit de cijfers op hetzelfde dashboard blijkt dat het aantal ziekenhuisopnames in Kennemerland ook iets lijkt af te nemen. Maandag 29 november was er een piek van tien opnames – inclusief IC-opnames. Op vrijdag 1 december vond nog maar één opname plaats in Kennemerland. Landelijk vonden op diezelfde dagen respectievelijk 364 om 61 ’gewone’ opnames plaats, en 55 om 19 IC-opnames.

(Tekst gaat door onder de foto)

De priklocatie aan de Dokstraat in IJmuiden.© foto kees de boer

Zowel landelijk als regionaal namen de opnames dus af in de loop van vorige week. Wel brengen Covid-19-patiënten die op de IC belanden daar relatief veel tijd door. Mannen gemiddeld 18,7 dagen, vrouwen 14,7 dagen. Voor de beeldvorming: het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft 10 IC-bedden beschikbaar.

Vaccinaties

In Kennemerland is 82 procent van de bevolking boven de 18 jaar volledig gevaccineerd. Landelijk is dat cijfer 85,2 procent. Voor inwoners tussen de 12 en 17 jaar gaat het in Kennemerland om 65 procent, dat is hetzelfde als het landelijke cijfer.

De GGD van deze regio is deze maand begonnen met vaccineren op vier locaties: Op P4 Lang Parkeren Schiphol, Haarlem, Velsen-Noord en IJmuiden. Bij de locatie in IJmuiden, op de Dokweg, wordt alleen gevaccineerd, op de andere drie locaties worden ook testen afgenomen.

’Het is niet mogelijk om zonder afspraak een boosterprik te halen’, laat de GGD weten. ’Iedereen geboren in 1939 of eerder kan nu een boostervaccinatie plannen. Dit kan ook wanneer u de uitnodiging van het RIVM nog niet heeft ontvangen. Online een afspraak inplannen kan 24 uur per dag via deze website. U heeft hiervoor een DigiD-inlogcode nodig.’

Lees ook: Misverstand over boosterprik in IJmuiden: ’U kunt alleen met een afspraak naar binnen, mevrouw’

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen