AZ meldt zich in de subtop na tweede zege op rij. Twee debutanten in wedstrijd tegen Sparta [video]

Vangelis Pavlidis had de bal voor het intikken: 3-1.

Vangelis Pavlidis had de bal voor het intikken: 3-1.© ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

AZ heeft zich weer gemeld in de subtop van de eredivisie. Na de tweede competitiezege op rij staat AZ nog op de achtste plaats, maar de achterstand op FC Utrecht, de nummer vier, is geslonken tot drie punten.

AZ won zondagmiddag eenvoudig van Sparta (3-1), dat nog wel op voorsprong kwam, maar daarna weinig meer in te brengen had. De grote man bij AZ was Jesper Karlsson, die twee doelpunten maakte en ook nog een assist gaf.

In het troosteloze decor van een grijze zondagmiddag en een leeg stadion was AZ-Sparta niet een wedstrijd die nog lang in het geheugen zal blijven hangen. Daarvoor ging er aan beide kanten te veel mis. Verreweg de meeste fouten werden gemaakt door Sparta, dat niet voor niets maar net boven de laatste plaats staat.

Het meest schrijnend was de manier waarop AZ na een uur spelen de 3-1 kon maken. Een lange pass van rechtsback Aslak Witry werd door Sparta-verdediger Tom Beugelsdijk op onbegrijpelijke wijze in de voeten van Jesper Karlsson gekopt. Die legde vervolgens breed op spits Vangelis Pavlidis, die de bal voor het intikken had: 3-1.

(Tekst gaat door onder de foto)

Laurent Jans (Sparta) probeert met een vliegende sliding de voorzet van Owen Wijndal te blokken.

Laurent Jans (Sparta) probeert met een vliegende sliding de voorzet van Owen Wijndal te blokken.© ANP/Ed van de Pol

Daarmee had AZ de zege binnen. In de eerste helft had het al duidelijk gemaakt dat het een klasse beter was dan Sparta, ondanks dat ook AZ zelf opnieuw niet zijn beste niveau speelde. In de beginfase was AZ al dicht bij een voorsprong, toen een schot van Karlsson de lat schampte. Karlsson was vrijgespeeld door Yukinari Sugawara, die als rechtsbuiten speelde en daar de plek innam van de gepasseerde Albert Gudmundsson.

Ondanks die aardige beginfase kwam AZ zoals zo vaak dit seizoen wel weer op achterstand. Een fout van Tijjani Reijnders, die in de basis stond als vervanger van de zieke Jordy Clasie, werd afgestraft door Adil Auassar. Reijnders liet zich tijdens de opbouw veel te gemakkelijk de bal ontfutselen door Auassar, die vervolgens ook zelf scoorde.

Penalty

Met wat hulp van Sparta kwam AZ na een half uurtje op gelijke hoogte. Het kreeg een penalty omdat Beugelsdijk in het strafschopgebied zijn arm tegen de bal zwaaide. De penalty werd benut door Karlsson (1-1). De Zweed maakte er enkele minuten later ook 2-1 van. Na een corner die door een verdediger onvoldoende werd weggekopt, volleerde hij vanaf de rand van het strafschopgebied hard raak.

Tegenover alle aanvallen van AZ stonden twee schoten van Sparta, die door keeper Peter Vindahl werden gekeerd. Zo poetste Vindahl, die in de lijstjes met reddingspercentages erg laag staat, zijn gemiddelden een beetje op.

Na de 3-1 kwam de zege van AZ niet meer in gevaar. Het leek op 4-1 te komen via Karlsson, maar dat doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

(Tekst gaat door onder de foto)

Jesper Karlsson schiet de ’4-1’ binnen. Het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Jesper Karlsson schiet de ’4-1’ binnen. Het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.© ANP/Ed van de Pol

In de slotfase smaakten twee 19-jarige spelers het genoegen van een debuut. Mo Taabouni kwam in het veld als vervanger van Karlsson. Voor Taabouni was het niet zijn officiële debuut (hij kreeg al eens een invalbeurt in een bekerwedstrijd) maar wel zijn eerste optreden in de eredivisie. In de laatste minuut mocht vervolgens ook nog Zico Buurmeester invallen. Hij verving Fredrik Midtsjø. Voor Buurmeester, afkomstig uit Egmond, waren het zijn eerste minuten in het eerste elftal van AZ.

Lees ook: Het is wennen voor AZ, na jaren met topklasseringen. ’Maar dit kan gebeuren bij een club als AZ’, zegt Fredrik Midtsjø

AZ-Sparta 3-1

19. Auassar 0-1, 27. Karlsson (pen.) 1-1, 31. Karlsson 2-1, 58. Pavlidis 3-1

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen