Hoe gaat het nu verder met corona? Een denktank kan zeker helpen | commentaar

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam pleitte zonder voor een denktank die na moet denken over hoe Nederland de komende jaren met corona om moet gaan.© Foto ANP

Maaike Oppenkamp

Bij de priklocaties van GGD Hollands Midden was het afgelopen zaterdag zo druk dat er werd opgeroepen niet meer te komen. Iedereen van 60 jaar en ouder die langer dan zes maanden geleden gevaccineerd is, kon hier zonder afspraak terecht voor een boosterprik. Maar de opkomst was veel groter dan verwacht.

De boosterprik lijkt populair. Nu de coronabesmettingscijfers maar niet afnemen en er een nieuwe coronavariant over de wereld rondwaart, is een extra bescherming prettig. En dan zijn er nog de mensen die graag op wintersport of vakantie willen. Nu in andere landen de regels strenger worden geeft zo’n extra prik toegang tot de skipiste of de zon. De booster is zo populair dat er dagelijks mensen proberen voor te dringen. Bij het maken van een afspraak geven ze een vals geboortejaar door. De GGD pikt er gemiddeld zo’n 150 voordringers per dag uit.

Voordringen is niet goed te praten, maar de drang is begrijpelijk. We zijn corona zat! Nog los van de gezondheidszorgen en de zorgen om de zorg. Het is niet leuk meer. Bracht de eerste lockdown nog iets verbindends te weeg – samen krijgen we corona onder controle -, daar is nu helemaal niets meer van over. Ruzies over wel of niet vaccineren, rellen, zorgen over uitgestelde operaties, wel of geen 2G, blijven de scholen open of gaan ze dicht.

Wat zeker niet meehelpt, is het gebrek aan perspectief. Voor de zomer hielden minister De Jonge en premier Rutte ons voor dat we onszelf uit deze pandemie zouden vaccineren. Helaas bleek dat vooruitzicht iets te rooskleurig. Na de zomer mochten we alle maatregelen loslaten, zelfs afstand houden hoefde niet meer. En slechts een paar maanden later zitten we met elkaar in een avondlockdown.

Wie weet hoe lang dit nog gaat duren? Gaat het in het najaar van 2022 weer mis? In dat licht bezien is het idee dat de Amsterdamse burgemeester Halsema zondag opperde niet zo gek. Formeer een denktank die na gaat denken over hoe Nederland op langere termijn met het coronavirus om moet gaan. Dan voorkom je dat je van crisis naar crisis gaat en creëer je een langetermijnaanpak. Daarmee wordt het ook weer makkelijker om samen de schouders er onder te zetten en corona onder controle te krijgen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.