Demonstratie Kick Out Zwarte Piet in Volendam voorbij

ANP Producties | Bron: ANP
Volendam

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft zaterdagmiddag korte tijd gedemonstreerd in Volendam tegen Zwarte Piet en "structureel racisme" in het dorp. De politie en boa's beëindigden de demonstratie, die niet was aangemeld bij de gemeente, zei burgemeester Lieke Sievers van Edam-Volendam.

In een verklaring over het KOZP-protest zei ze dat iedereen zijn mening mag uiten, maar dat onaangekondigde demonstraties niet zijn toegestaan. Ook nam ze afstand van dorpsgenoten die de demonstranten belaagden met eieren, vuurwerk en oliebollen. Volgens KOZP-woordvoerder Jerry Afriyie zijn de demonstranten lastiggevallen door "zeker vierhonderd" Volendammers.

De politie hield de groepen uit elkaar. De sfeer was even grimmig. Volgens Afriyie zijn er enkele ramen van de bussen beschadigd. De politie kon aantallen demonstranten en Volendammers die hen belaagden niet bevestigen.

Sinterklaasintocht

Agenten begeleidden de enkele tientallen demonstranten weer hun eigen (twee) bussen in, die ook werden bekogeld met eieren en oliebollen. De bussen zijn rond 13.00 uur weggereden uit het dorp onder politiebegeleiding. De actie was daarmee voorbij, bevestigt KOZP.

"Hoewel er in de afgelopen tien jaar van de campagne Zwarte Piet is Racisme veel bereikt is, en we voorzichtig hoopvol zijn, zijn er in Nederland nog steeds pekken waar racisme niet tot nauwelijks benoemd of bestreden wordt", staat in een verklaring van de actievoerders, voorafgaand aan de demonstratie.

Eerder gelastte KOZP een demonstratie in Volendam af. Ze wilden daar toen demonstreren bij de sinterklaasintocht. Volgens Afriyie liet de burgemeester de nacht ervoor weten dat de intocht niet door zou gaan. KOZP zag daarop af van demonstreren, maar kwam er later achter dat er wel een "soort parade" in Volendam aan de gang was.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.