Kabinet: zwaarst gedupeerden toeslagenaffaire sneller helpen

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De zwaarst gedupeerde ouders van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag zullen sneller worden geholpen. Andere ouders moeten sneller duidelijkheid krijgen. Verder komt er meer persoonlijk contact met de slachtoffers en aandacht voor emotionele hulp. Ook krijgen de gemeenten een grotere rol in het herstel.

Met deze stappen hoopt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) het herstelproces te versnellen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Die vindt de afwikkeling van het drama veel te lang duren en dringt al langer aan op versnelling. Deze herijking moet daarvoor zorgen.

In het tweede kwartaal van volgend jaar moeten gedupeerden iets gaan merken van de versnelling. De voorstellen moeten eerst ook nog met de Tweede Kamer worden besproken. Hoelang het nog gaat duren voor de problemen zijn opgelost, kan de staatssecretaris niet zeggen.

50.000 mogelijke gedupeerden

Er hebben zich al bijna 50.000 mogelijke gedupeerden gemeld bij de overheid. Inmiddels zijn 40.000 zaken een eerste keer getoetst. Er is 23.000 keer vastgesteld dat ouders schade is berokkend en ruim 19.500 ouders hebben al een voorschot van 30.000 euro uit de Catshuisregeling gekregen.

Volgens de toets zijn 17.000 mensen niet aan te merken als gedupeerde. "Het zijn vooral mensen die in de problemen zijn geraakt en hopen dat wij ze kunnen helpen", zegt Van Huffelen. Ze wil deze zaken sneller afronden zodat er meer ruimte komt om gedupeerden te helpen.

Ondersteuningsteam buitenland

Verder kondigt ze nog een speciaal ondersteuningsteam voor gedupeerde ouders in het buitenland aan. Hun wensen en situaties zijn heel verschillend. Daarom is maatwerk en extra persoonlijk contact nodig. Later deze maand komt de staatssecretaris met een uitgewerkt plan.

Gedupeerden die niet tevreden zijn over hun compensatie kunnen terecht bij de Commissie Werkelijke Schade. Die heeft nu zeventig zaken bekeken. Ongeveer de helft kreeg extra geld toegekend, de andere helft was naar mening van de Commissie voldoende gecompenseerd. Sommige mensen kregen "enkele tonnen" extra.

Er klinkt ook kritiek op de Commissie omdat gedupeerden hun zaak aannemelijk moeten maken. Van Huffelen snapt dat ouders "het proces niet fijn kunnen vinden", maar de Commissie moet volgens haar ook haar werk goed doen. Volgende week geeft de Commissie meer duidelijkheid over de wijze van beoordeling van dossiers.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.