Hoogste taakstraf en rijverbod voor ernstig ongeval Zaandam

Jeannine Verhagen
Alkmaar/Zaandam

De 30-jarige Ömer Y. uit Zaandam kreeg vrijdag bij de rechtbank in Alkmaar 240 uur taakstraf, een half jaar voorwaardelijke celstraf en een rijverbod van twee jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk. Hij kreeg die straf voor het veroorzaken van een ernstig ongeval in de nacht van 12 op 13 juni vorig jaar in Zaandam.

Y. reed met zeer hoge snelheid en onder invloed van alcohol over de kruising met de Havenstraat. Op de N203 ging het helemaal mis. Ömer Y. kwam eerst in de middenberm terecht, reed tegen een lichtmast en klapte op de verkeerde weghelft frontaal tegen een tegenligger aan. De bestuurder in die auto liep een verbrijzelde knie en een verbrijzelde voet op. Hij moest worden geopereerd en een jaar lang revalideren.

De rechtbank vindt dat Y. zeer onvoorzichtig, veel te hard en onder invloed van te veel alcohol het ongeluk heeft veroorzaakt. Hij reed tussen de 157 en 165 kilometer per uur, waar je maximaal 50 kilometer per uur mag rijden. Zijn alcoholprommilage was 0,65 in plaats van de toegestane 0,5 procent.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.