Dierenwelzijnsorganisatie: honderden dieren puppyhandelaar zoek

ANP Producties | Bron: ANP
Diessen

Van honderden pups die een hondenfokker in Diessen (Brabant) het afgelopen jaar heeft geïmporteerd, is niet duidelijk waar zij nu zijn. Dat blijkt volgens dierenwelzijnsorganisatie House of Animals uit afmeldingen in het registratiesysteem voor de dieren. De organisatie vreest dat de hondjes zijn overleden en heeft een handhavingsverzoek ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Volgens House of Animals heeft de fokker in 2021 zeker 2900 puppy's uit het buitenland gehaald, met name uit Hongarije. Zeker 849 daarvan zijn afgemeld door het bedrijf, aldus de dierenorganisatie, maar daarna niet meer aangemeld.

"Het kan natuurlijk dat een nieuwe eigenaar vergeten is om zijn puppy te registreren in een van de commerciële databases, maar een derde is wel heel erg veel", zegt Karen Soeters, directeur van House of Animals. "Temeer omdat we weten dat deze handelaar bij de verkoop benadrukt dat je je hond moet registreren." Veel pups van de puppyhandelaar worden volgens Soeters te vroeg verkocht of zijn ziek.

Aangiftes

De dierenwelzijnsorganisatie deed eerder onderzoek naar de Brabantse hondenhandelaar. Ook deed House of Animals aangiftes van misstanden en overtredingen. Via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) zou gebleken zijn dat de NVWA vorig jaar zo'n 250 meldingen kreeg over het bedrijf. Ook zou de fokker onder 25 verschillende namen op Marktplaats hebben geadverteerd met puppy's. De dierenhandelaar liet vrijdagmiddag weten alleen schriftelijk op vragen te reageren.

De NVWA zegt in een reactie weten het handhavingsverzoek te onderzoeken. "Wij nemen zo'n verzoek serieus", aldus een woordvoerder. "We gaan nu onderzoeken hoe de vork in de steel zit." Of de hondenhandelaar uit Diessen eerder op de radar is verschenen bij de instantie, kan de woordvoerder niet zeggen. Wel komt de NVWA vaker misstanden tegen bij dierenhandelaren, "onder andere met registratiesystemen".

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.