Ecomare vangt verkleumde papegaaiduiker op; ’een bijzondere gast in de opvang’

© ANP / AFP. Archieffoto.

ANP
DE KOOG

Het Texelse natuurmuseum en dierenopvanglocatie Ecomare heeft deze week een papegaaiduiker opgevangen. Het dier werd verkleumd in het schuim op het strand van Texel gevonden door een lokale bewoner, die de vogel overbracht naar het dierencentrum. "Een bijzondere gast in de opvang", aldus Ecomare.

Vermoedelijk is het dier uit koers geraakt door de harde wind. Papegaaiduikers komen volgens Ecomare normaal gesproken niet aan land in Nederland. In deze tijd van het jaar verblijven ze constant op zee. Het zijn echte zeevogels, die alleen in het broedseizoen de kust opzoeken. Dat is dan niet op de Nederlandse zandstranden, maar op rotskusten in het noorden, onder andere bij Engeland.

Het dier wordt onder een warmtelamp gehouden en krijgt zalmpap toegediend. De papegaaiduiker is waarschijnlijk zo'n twee à drie jaar oud. Hij heeft de eerste dagen doorstaan, dus de dierverzorgers zijn voorzichtig positief over zijn kans op herstel. In de zomer van 2017 lukte het Ecomare al eens een opgevangen papegaaiduiker te helpen herstellen. Toen werd die vogel meegegeven met een vlucht naar een boorplatform. Daar werd hij vrijgelaten. "Hopelijk kunnen we dit herhalen met de papegaaiduiker die nu in de opvang zit."

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.