Gemeenten en politie roepen op vuurwerkbezit te melden

Van onze verslaggever
Langedijk

De politie en de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk roepen inwoners op geen vuurwerk in huis te houden en ook niet af te steken. Daarnaast wordt opgeroepen vermeend vuurwerkbezit te melden bij de politie of via meld misdaad anoniem.

De Rijksoverheid heeft op 19 november een algeheel vuurwerkverbod afgekondigd voor heel Nederland. Dat betekent dat er helemaal geen vuurwerk meer mag worden afgestoken, ook niet op oudjaarsdag. Maar volgens de gemeenten weten veel mensen niet dat het in bezit hebben van vuurwerk ook verboden is.

Volgens de politie zien veel jongeren die via internet vuurwerk in huis halen de risico’s van vuurwerkbezit niet. ’Ze zijn er van overtuigd dat vuurwerk niet in huis afgaat en weten niet welke grote gevolgen het heeft voor henzelf of hun ouders als ze worden betrapt op vuurwerkbezit. Het in bezit hebben van illegaal vuurwerk kan van grote invloed zijn op je toekomst.’

Zo kan een geldboete oplopen tot 400 euro. En daarnaast krijgen overtreders bij een overtreding een aantekening op de Verklaring Omtrent Gedrag waardoor het vinden van een baan een stuk lastiger kan zijn. Bij herhaling van de overtreding, is zelfs een gevangenisstraf mogelijk. Verder kunnen zowel huurders of eigenaars bij het vinden van grote hoeveelheden zwaar vuurwerk uit hun huis worden gezet.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen