Qbuzz niet blij met afzetten bushaltes Ter Apel door FNV

ANP Producties | Bron: ANP
Emmen

Vervoersbedrijf Qbuzz is niet te spreken over een actie van vakbond FNV, die bushaltes in Ter Apel heeft afgezet om aandacht te vragen voor de in hun ogen onveilige situatie van chauffeurs. Over de haltes zijn zakken gehangen met daarop de boodschap dat er helemaal geen bussen rijden, maar dat is volgens Qbuzz niet het geval. "Daarmee dupeer je de reizigers die wel gebruik willen maken van de bus", zegt een woordvoerder.

Chauffeurs op de lijnen 72 en 73 slaan de haltes in Ter Apel uit protest tot zondag over. Maar volgens Qbuzz rijden er nog wel degelijk bussen tussen Emmen en het Groningse dorp, waar het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staat. "Ik denk dat minstens de helft van de bussen wel voorbij komt."

Zo'n dertig buschauffeurs voerden vrijdagochtend actie op station Emmen, waar de bushalte met linten was afgezet. Volgens FNV Streekvervoer hebben de chauffeurs op de buslijnen tussen Emmen en Ter Apel al jaren last van geweld en intimidatie. Passagiers weigeren te betalen en proberen dan met geweld toch in de bus te komen, stelt de vakbond. Het zouden vooral zogenoemde veiligelanders zijn die de problemen veroorzaken. Dat zijn asielzoekers die geen kans maken op een verblijfsstatus omdat ze uit een veilig thuisland komen.

Meer beveiliging

Volgens Edwin Kuiper, bestuurslid van FNV Streekvervoer, kwamen er vrijdagochtend emotionele verhalen voorbij en voelen buschauffeurs zich onveilig. Kuiper vindt dat Qbuzz daarom zijn verantwoordelijkheid moet nemen en als werkgever een veilige werkplek moet garanderen. "Wij willen meer beveiliging op de bussen. Onze eis is na 18.00 uur boa's op de bussen, permanent toezicht op het station in Emmen en bij de haltes in Ter Apel."

Van de klacht van Qbuzz over de actie bij de bushaltes, is Kuiper zich niet bewust. "Ik kreeg in Emmen het idee dat onze actie massaal wordt opgevolgd. Maar als Qbuzz dat zegt, dan zal dat wel zo zijn." De busvervoerder zegt in contact te staan met FNV over de acties.

Al eerder maatregelen

Een gesprek tussen Qbuzz en FNV leverde vorige week geen nieuwe maatregelen op. Het busbedrijf wil een eigen onderzoek naar de situatie op de lijnen tussen Emmen en Ter Apel afwachten. "Dat zal deze maand afgerond zijn", legt de woordvoerder uit. "Dan kunnen we stappen gaan maken."

Volgens Qbuzz doen de problemen op de buslijnen zich al jaren voor en zijn er eerder al maatregelen genomen, zoals een directe pendelbus tussen station Emmen en het asielzoekerscentrum in Ter Apel. FNV stelt echter dat allang bekend is dat chauffeurs zich onveilig voelen en dat er daarom nu actie nodig is. Qbuzz wijst ook naar Den Haag. "Hoe kan je voorkomen dat die veiligelanders in onze bussen terechtkomen? Want daar begint het. Onze chauffeurs zitten met de ellende die ergens bij de instroom begint. Daar hebben wij geen invloed op."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.