Opnieuw daling van aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen

ANP Producties | Bron: ANP
Zeist

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 85 gedaald. Op dit moment houden 2728 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van woensdag op donderdag nam de coronabezetting in de ziekenhuizen toe, maar een etmaal eerder daalde het aantal Covid-patiënten ook al, toen met 77.

Met name op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten de afgelopen 24 uur af. Donderdag lagen er nog 2208 mensen met Covid-19 op die afdelingen, op dit moment zijn dat er 2125. Dat is een daling van 83 patiënten. Er werden afgelopen etmaal 259 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdelingen opgenomen. Doordat een hoger aantal mensen het ziekenhuis kon verlaten, daalde de Covid-bezetting op de verpleegafdelingen alsnog.

Zorgverleners op de ic's behandelen momenteel 603 ernstig zieke coronapatiënten. Ook dat is een daling: het zijn er twee minder dan 24 uur geleden. Van woensdag op donderdag nam het aantal coronapatiënten op de ic's nog toe, de dag daarvoor daalde het aantal ook al. In Duitse ziekenhuizen liggen nog eens 14 Nederlandse coronapatiënten.

Ic-capaciteit

De Nederlandse ic's namen afgelopen 24 uur 36 nieuwe mensen op met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Doordat een nog groter aantal patiënten overleed of de ic mocht verlaten, daalde het totale aantal bedden dat door coronapatiënten wordt bezet toch.

Op de ic's liggen ook patiënten voor een andere reden dan Covid-19. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die na een zware operatie nog een tijd in de gaten gehouden moeten worden. Met deze mensen erbij liggen er nu in totaal 1048 mensen op de intensive cares. De totale ic-capaciteit is momenteel 1132 bedden. Het LCPS meldde donderdag dat per maandag de capaciteit wordt opgeschaald naar 1250 bedden.

Om de druk op de ziekenhuiszorg zoveel mogelijk te spreiden kunnen patiënten tussen regio's worden verplaatst. Donderdag werden 18 patiënten naar een andere regio gebracht. Bovendien werden twee patiënten verplaatst naar Duitsland.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.