Oostenrijkse binnenlandminister Nehammer wordt nieuwe kanselier

ANP Producties | Bron: ANP
Wenen

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer wordt de nieuwe bondskanselier van het land en gaat ook de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) leiden. Het bestuur van de regeringspartij heeft hem gekozen nadat partijleider Sebastian Kurz donderdag bekendmaakte uit de politiek te stappen en vervolgens ook de huidige regeringsleider Alexander Schallenberg zijn vertrek aankondigde.

Oostenrijkse media meldden al dat de functies waarschijnlijk naar Nehammer zouden gaan. De ex-militair heeft tegen verslaggevers gezegd unaniem te zijn gekozen door leden van het bestuur. Zijn nieuwe rol binnen de ÖVP moet nog wel formeel worden bevestigd tijdens een partijcongres.

Kurz was aanvankelijk zowel kanselier als partijleider, maar trad in oktober vanwege een corruptieschandaal onder druk af als regeringsleider. Hij werd opgevolgd door vertrouweling Schallenberg, die vindt dat één persoon ÖVP-leider en kanselier moet zijn. Schallenberg wil de partij zelf niet leiden. Hij krijgt zijn vorige functie terug en wordt dus weer minister van Buitenlandse Zaken.

Kurz wordt ervan beschuldigd in 2016 overheidsgeld te hebben gebruikt om peilingen in zijn voordeel te manipuleren. Het onderzoek tegen hem loopt nog. Dat is mogelijk omdat zijn immuniteit, waar hij als parlementariër van genoot, door het parlement is ingetrokken. Daarnaast zou hij een valse getuigenis hebben afgelegd in een ander onderzoek naar corruptie. Kurz ontkent alles en wil graag zijn onschuld bewijzen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.