Op deze dag in 2003: de verrassende wereldtitel van een damster voor wie dammen meer een hobby dan een beroep is geworden

Kayshleeva (rechts) neem het op tegen Tanzykkoetsjina© ANP

Jaap Heemskerk

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die haar ‘verjaardag’ viert. Vandaag het WK dammen voor vrouwen in 2003. Het toernooi in Zoutelande levert een verrassende wereldkampioen op.

Voor de liefde naar Limburg

In haar geboorteplaats Minsk leert Olga Kamyshleeva in 1992 tijdens een damtoernooi Brion Koullon kennen. Haar liefde voor de Limburgse dammer drijft haar vier jaar later naar Nederland.

Kamyshleeva staat dan bekend als een bloedfanatiek dammer die alles wil winnen, maar in Heerlen tussen de Limburgse heuvels verdwijnt dat fanatisme langzaam. In Wit-Rusland is dammen haar beroep. Ze studeert zes dagen per week minimaal drie uur per dag. In Limburg is dammen met drie uur per week meer een hobby. Het obsessieve is verdwenen. Hierdoor vindt ze de rust om te schaven aan haar speelstijl. Van een agressieve dammer transformeert ze in een rustige dammer. Ze besluipt nu meer haar prooi en dat heeft succes.

Voertaal Russisch

Pas een week voor het wereldkampioenschap voor vrouwen in 2003 plaatst Kamyshleeva zich voor het toernooi. Dit doet ze door in Brummen Nederlands kampioen te worden. Het WK is in het Zeeuwse Zoutelande waar in het hotel de voertaal Russisch is. Alle veertien deelneemsters komen immers uit de voormalige Sovjet-Unie. De Nederlandse inbreng bestaat uit Tanja Chub, Nina Hoekman- Jankovskaja en Vitalia Doumesh. Chub en Hoekman-Jankovskaja hebben hun roots in Oekraïne, Doumesh in Letland.

Verrassing

Kamyshleeva behoort op het wereldkampioenschap niet tot de favorieten. Ze is de nummer tien van de wereld en haar beste prestatie, een tweede plaats op het WK, is dan alweer tien jaar geleden. Dat was nota bene bij haar debuut. In Zoutelande komt ze echter geweldig uit de startblokken met vier overwinningen in de eerste zes partijen. In de negende ronde verslaat ze knap de regerend wereldkampioene Tamara Tansykkoetsjina en daarmee stelt ze nadrukkelijk haar kandidatuur. Uiteindelijk wordt ze op de slotdag wereldkampioen door professioneel op remise te spelen tegen de Russin Milsjina. Met zes overwinningen en zeven remises is ze de terechte wereldkampioen. Vooral omdat ze als enige speelster ongeslagen bleef en al haar directe concurrentes heeft verslagen.

Primeur

Nederlandse dammers hebben bij de mannen en de jeugd vele wereldtitels behaald. De titel van Kamyshleeva is echter een primeur. En nog altijd is Kamyshleeva de enige Nederlandse wereldkampioene dammen. Sceptici vragen zich af waarom er een aparte categorie voor vrouwen moet zijn. De kans bestaat dan ook dat die categorie gaat verdwijnen. De wereldtitel pakken ze Kamyshleeva echter nooit meer af.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen