Een kijkje achter de schermen van de tv-wereld bij banencarrousel NEP, dat zoekt naar 150 nieuwe medewerkers

Pronkstuk van NEP: een vrachtwagen voor concertregistraties© Foto Studio Kastermans/Margot Brakel

Maarten Kolsloot
Hilversum

NEP zoekt zo’n 150 nieuwe medewerkers. Donderdag kregen kandidaten de kans om kennis te maken met het mediabedrijf tijdens een Experience Tour op het Mediapark.

Enkele tientallen mensen wachten voor de deur van het studiocentrum op het Mediapark. Een voor een gaan ze door de metaaldetector. Evenzeer een teken van deze tijd als de veelkleurige knipperende beeldschermen die zij verderop aantreffen op deze Experience Tour van NEP. Het mediatechnologiebedrijf, verzorger van de technische kant van allerlei tv-uitzendingen, opende donderdag de deuren voor belangstellenden. Inzet: een van circa vijftig vacatures die het bedrijf heeft en waarvoor zo’n 150 mensen worden gezocht. Van aankomend beeldtechnicus tot cameraman bij sportwedstrijden.

Rond twee uur ’s middags zitten de aanwezigen, veelal jonge mannen en vrouwen met diverse achtergrond, op witte stoelen in studio 20. Normaal gesproken wordt hier het tv-programma ’Kassa’ opgenomen. Bart Rotteveel is een van hen. De student creative business, een mediaopleiding aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), luistert aandachtig. ,,Mijn ambitie is om regisseur van Marvel-films of series te worden.” Voor het zover is, moet hij natuurlijk wel afstuderen. ,,Ik wilde eens kijken of dat leuk zou zijn om hier te doen.”

Magie

Hij hoort het hoofd personeelszaken vertellen dat NEP een ’ontzettend tof bedrijf is’. En ook CEO Ralf van Vegten kan zijn enthousiasme over de ’magie’ van zijn zaak nauwelijks onder stoelen of banken steken. Wel geeft de eindbaas zijn gehoor wat realisme mee: ,,Het is niet heel makkelijk om voor een mediabedrijf te werken. Het maakt niet uit wat er gebeurt, maar het moet altijd doorgaan.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Belangstellenden horen hoe de registratie van een concert werkt bij NEP© Foto Studio Kastermans/Margot Brakel

Van Vegten vertelt over een Europese marktleider, onderdeel van een van origine Amerikaans bedrijf met zo’n 900 medewerkers in ons land die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor voetbaluitzendingen, maar ook voor de techniek van platforms als NPO Start of Videoland.

In enkele flitsende filmpjes komen grote projecten voorbij waaraan NEP heeft bijgedragen. Het songfestival eerder dit jaar in Rotterdam als een hoogtepunt dat de leidinggevenden van trots doet gloeien. Die beelden illustreren wat Van Vegten de aanwezigen voorhoudt: ,,Een heel groot deel van wat wij doen is puur vermaak.”

Op het grote scherm achter hem komt een lijst met opdrachtgevers voorbij. ESPN. Disney. NPO. ASML. Om er een paar te noemen. ’’Stel veel vragen,” zegt de CEO voordat de toehoorders in kleine groepjes uiteengaan voor een rondgang langs regieruimten, studio’s en andere relevante plekken.

Wat is een instart?

Eric van Engelen, projectmanager bij NEP, gaat een groepje van zo’n tien belangstellenden voor, op weg naar een regieruimte. In een donkere ruimte hangen grote beeldschermen. Werkplekken worden gescheiden door plexiglas. Op een van de schermen dribbelen de New York Knicks over het veld. Hiervandaan worden uitzendingen als die van ’VI’ en ’Kassa’ geregisseerd.

(Tekst gaat door onder de foto)

Uitleg over het camerawerk van NEP© Foto Studio Kastermans/Margot Brakel

Enkele medewerkers vertellen enthousiast over het op afstand regisseren van een uitzending. Een van de mannen heeft het over een instart. ,,Wat is een instart?” vraagt een van de gasten verbaasd. Geduldig krijgt de jongen uitgelegd dat het om filmpjes gaat die handmatig worden gestart. Dit werk kan best stressvol zijn, erkent ook Van Engelen, maar dan stress ’op een leuke manier’: ,,Je werkt naar een piek toe. Dan moet het gebeuren. En dan ben je er ook weer vanaf. Dat is ook wel weer lekker”, klinkt het enthousiast. ’Never expect things to go as expected’ zal wel niet voor niets een van de slogans zijn die op een scherm in het pand staat.

Na een minuut of tien doet Van Engelen zijn handen omhoog als teken dat het tijd is. Hij gaat zijn gezelschap voor naar buiten. Daar staat een grote vrachtwagen. ,,Een van de mooiste en technisch beste muziekwagens die in Europa rondrijdt”, looft hij het pronkstuk. Het gezelschap stapt naar binnen.

,,Even een domme vraag”, zegt een van de gasten, ,,maar wat doe je hiermee?” Van Engelen serieus: ,,Dit vak is zo complex, dat ook niet iedereen bij NEP weet hoe het werkt.” Vervolgens houdt hij een bevlogen verhaal over de audiotechnicus die vanuit deze wagen zorgt dat een concert perfect klinkt. ,,Een audiotechnicus kan een artiest maken of breken. Hij maakt uit hoe het klinkt.”

Banenjacht of gewone nieuwsgierigheid

Veel mensen luisteren aandachtig naar alle verhalen en voorbeelden, maar de vraag is of ze allemaal even serieus op jacht zijn naar een baan. Voor Aron Doehri is het vooral ook een leuke afleiding van zijn MBO-studie in Hilversum: ,,In plaats van les konden we hier naar de open dag en dat is is veel leuker dan les hebben en interessant om te zien.” Zo is het maar net.

,,Ik verwacht niet dat alle 160 deelnemers aan deze dag worden aangenomen,” zegt marketing- en communciatiemanager Jochem Haverman van NEP droog. Wel is er ’ruimte voor iedereen’, klinkt het optimistisch. NEP-cameraman Joshua Koopman is daar het levende bewijs van: z’n havo niet afgemaakt maar wel cameraman bij mooie evenementen. Trots vertelt hij aan de belangstellenden. ,,Ik wist al heel vroeg dat ik cameraman wilde worden en hier kreeg ik de kans. Voor mij was de enige manier om te leren door het te gaan doen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Geïnteresseerden luisteren bij NEP naar uitleg over het bedrijf© Foto Studio Kastermans/Margot Brakel

Voor hem staat z’n werktuig uitgestald. En verderop in de grote ruimte staat een motor die bij wielerwedstrijden meerijdt in de koers. Op beeldschermen zien we luchtbeelden van een marathon, ook werk dat NEP verzorgt. ,,Is dat jullie eigen helikopter?” vraagt een man vol verbazing in zijn stem. Nee, dat niet. Maar tijd voor veel meer vragen is er niet. ,,We moeten door”, zegt een rondleider streng. En daar gaan ze, de hal door, een brede gang in, op weg naar een baan, of op naar de uitgang met de herinnering aan een veelzijdig vak.

Vacatures in de Mediastad

NEP is niet het enige bedrijf met veel openstaande vacatures. Ook EMG, het vroegere United, zoekt personeel. Liefst 23 banen staan open op de website van het bedrijf. Van hoofd geluidstechnicus tot camjo. ,,We werven vaak meerdere mensen per functie, dus het totale aantal vacatures ligt iets hoger”, verduidelijk topman René Delwel. ,,Er is veel doorstroom bij ons en de hoeveelheid werk wordt steeds meer. Het is drukker dan een jaar geleden.”

Ook bij de andere mediabedrijven en omroepen is voldoende werk te vinden. Zo hebben onder meer RTL (53), NOS (3), AVROTROS (4) en KRO-NCRV (8) genoeg openstaande functies op hun websites staan.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen