Hovocubo mag anderhalve helft hopen op een stunt, dan breekt het verzet tegen Russische topclub

Teleurstelling bij de spelers van Hovocubo als MFC Sinara Yekaterinburg de treffer (3-1) viert van de lange Maksim Gerasimov.

Teleurstelling bij de spelers van Hovocubo als MFC Sinara Yekaterinburg de treffer (3-1) viert van de lange Maksim Gerasimov.© Foto Sporting Clube de Portugal

Vincent Schot
Lissabon

Bijna dertig minuten lang heeft Hovocubo donderdag zicht gehad op een droomstart van de Elite Round van de Champions League. In de laatste twaalf minuten ging het duel met MFC Sinara Yekaterinburg alsnog verloren: 5-1.

Sander van Dijk is niet gek. De trainer van Hovocubo weet dat hij met zijn ploeg de bietenbrug opgaat als hij net zo voetbalt als in eigen land. In de eredivisie heeft Hovocubo veel de bal en wanneer het deze niet heeft, dan jaagt het de tegenstander dusdanig op dat deze de bal snel weer verspeeld. Tegen de ploegen die de zaalvoetballers deze week treffen in Lissabon kan dat simpelweg niet als je geen kleerscheuren wilt oplopen.

De tegenstander van donderdag is niet voor niets de nummer zeven van de Uefa ranglijst en staat daarmee achttien plekken hoger dan Hovocubo. ,,We gaan de boel op momenten ook zeker dichtmetselen’’, zei Van Dijk in aanloop naar de openingswedstrijd dan ook. En dat gebeurde.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Voor rust moest doelman Dave Stet van Hovocubo de meeste schoten keren van zijn collega aan de overkant, de Russische goalie Zurab Kalmakhelidze.

Voor rust moest doelman Dave Stet van Hovocubo de meeste schoten keren van zijn collega aan de overkant, de Russische goalie Zurab Kalmakhelidze.© Foto Sporting Clube de Portugal

Grote delen van de tijd was de bal daardoor op de helft van de Noord-Hollanders, maar die verweerden zich daar kranig. Dat doelman Dave Stet de meeste schoten moest keren van de Russische goalie Zurab Kalmakhelidze was veelzeggend: zijn ploeggenoten konden de gaten in de defensie van Hovocubo maar moeilijk vinden. En lukte dit wel, dan zat er veelal nog nét een teentje tussen of verdween de bal met enig fortuin op paal of lat.

Toch was het Yekaterinburg dat al vroeg op voorsprong kwam. Anton Sokolov schoot de eerste treffer van poule B van de Elite Round op het scorebord. Hoewel Hovocubo zich dus veelal op eigen helft terugtrok werd het wel degelijk gevaarlijk. Het herkende de momenten goed waarop er wél vooruit moest worden gespeeld en dat leverde niet alleen kansen op, maar ook een goal. Na een klein kwartier schoot Karim Mossaoui de 1-1 binnen.

(Foto gaat verder onder de foto)

Blijdschap op de bank van Hovocubo als Karim Mossaoui de 1-1 binnen schiet.

Blijdschap op de bank van Hovocubo als Karim Mossaoui de 1-1 binnen schiet.© Foto Sporting Clube de Portugal

Die stand had in de eerste helft gemakkelijker hoger kunnen uitvallen, maar namens Hovocubo lieten Mats Velseboer (alleen op het doel af), Iliass Bouzit (net te laat om bij de tweede paal binnen te tikken) en Appie Attahiri (één balbehandeling teveel om de terug snellende Kalmakhelidze te passeren) de beste kansen onbenut. Aan de kant van Yekaterinburg was de grote ster, Sergei Abramov, nog dichtbij een goal, maar hij schoot van dichtbij naast. Dat Abramov maar amper in het stuk voorkwam is een pluim die Hovocubo aan zichzelf mag uitdelen.

En dus had Hovocubo gezien de stand én het wedstrijdverloop reden genoeg om met een goed gevoel de kleedkamer op te zoeken. Na rust brokkelde het Hoornse verzet beetje bij beetje af. De vermoeidheid zal hierin ook meespelen. Hovocubo moest het doen zonder de geschorste topscorer Soufian Charraoui en dat vergde automatisch meer van de rest van de ploeg. Na acht minuten kwam dit tot uiting in de score. Opnieuw was het Sokolov die raak schoot. Het bleek de genadeklap voor Hovocubo, dat, ook met een meevoetballende keeper, na rust maar één keer gevaarlijk werd. In plaats van voor eigen succes te gaan, koos Mossaoui voor een pass op Bouzit, maar deze was te scherp. Dat Yekaterinburg er nog drie maakte was gezien de eerste helft net iets teveel van het goede.

Hovocubo moet zich snel herpakken. Vrijdag immers wacht er een nog betere ploeg: titelverdediger Sporting Clube de Portugal is dan de tweede tegenstander.

MFK Sinara Yekaterinburg-Hovocubo 5-1.

3. Sokolov 1-0, 12. Mossaoui 1-1, 28. Sokolov 2-1, 31. Gerasimov 3-1, 35. Sokolov 4-1, 39. Gerasimov 5-1.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen