AZ haalt opgelucht adem: laagvlieger Fortuna Sittard nipt verslagen [video]

Theo Brinkman
Alkmaar

Het kostte de nodige moeite, zoals dit seizoen gebruikelijk, maar uiteindelijk kon AZ donderdagavond opgelucht constateren dat er weer eens gewonnen was. Laagvlieger Fortuna Sittard werd in Alkmaar met 2-1 verslagen.

Een dag voor de wedstrijd was ‘bezorgdheid’ een van de woorden die trainer Pascal Jansen in de mond nam toen hem werd gevraagd naar zijn gesprekken met de clubleiding. Donderdagavond, kort voor de aftrap, zei hij dat iedereen bij de club ‘de ernst van de situatie’ inziet. Hij wilde er maar mee zeggen: laat niemand denken dat de rust rondom AZ betekent dat het de clubleiding weinig kan schelen dat het zo slecht gaat.

Achterstand

De twaalfde plaats en het regelmatig moeizame spel baren zorgen. Logisch. En dan kwam daar donderdagavond tegen Fortuna Sittard ook nog eens binnen tien minuten een tegendoelpunt bij. Zian Flemming kon na een hoekschop vrij inkoppen omdat zijn tegenstander Pantelis Hatzidiakos werd geblokt. De kopbal werd door keeper Peter Vindahl half verwerkt, waarna Flemming zelf de rebound binnentikte: 0-1.

Dieptepunt

Daarmee was AZ terug op het dieptepunt van enkele weken geleden, toen het eveneens in eigen stadion op een 0-2 achterstand kwam tegen PEC Zwolle, de eenzame hekkensluiter van de eredivisie. Nu was het de nummer 17 van de ranglijst die op voorsprong kwam en AZ een flinke tik gaf.

Het leek de genadeklap voor het seizoen van AZ. De fut was eruit in het kwartier na dat doelpunt. AZ viel wel aan, maar was krachteloos en machteloos. Pas na een half uur leverde het aanvalsspel de eerste goede kansen op en kwam het geloof een beetje terug.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gelijkmaker

Na kansen voor Jesper Karlsson, Vangelis Pavlidis en Owen Wijndal viel enkele minuten voor rust de gelijkmaker. Een goede voorzet van Dani de Wit werd ingekopt door Pavlidis, die daarmee zijn vijfde doelpunt van het seizoen maakte.

De Griekse spits was een dag voor AZ-Fortuna nog onderwerp van gesprek, omdat Jansen aangaf dat de club op zoek is naar een extra spits die kan concurreren met Pavlidis. Regelmatig valt Pavlidis op door zijn lage handelingssnelheid. Afgelopen zondag in de uitwedstrijd tegen Vitesse grossierde hij in balverlies. Donderdag ging het niet veel beter, maar nam hij dus in elk geval revanche door de belangrijke 1-1 te maken.

In de tweede helft pakte AZ al vlot een voorsprong via Karlsson (goeie actie, hard schot) en kwam Fortuna Sittard nauwelijks nog in de buurt van AZ-keeper Vindahl. Het overwicht van AZ leidde nog wel tot veel dreiging, maar de bevrijdende 3-1 bleef uit...

Lees ook: AZ worstelt en is op zoek naar zelfvertrouwen. ’Als je grillig presteert, is het lastig om intuïtief te spelen’

AZ-Fortuna Sittard 2-1

9. Flemming 0-1, 41. Pavlidis 1-1, 52. Karlsson 2-1.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen