Baanwielrenner Matthijs Büchli gaat volgend seizoen op de weg rijden. ’Sprinten werd eentonig’

Matthijs Büchli proefde eerder dit jaar weer aan het rijden van een wegkoers.

Matthijs Büchli proefde eerder dit jaar weer aan het rijden van een wegkoers.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

ANP
Santpoort-Zuid

Matthijs Büchli verplaatst zijn activiteiten als wielrenner van de baan naar de weg. De 28-jarige Noord-Hollander maakt volgend seizoen deel uit van de wegploeg van BEAT Cycling. Büchli veroverde op de baan op de Olympische Spelen van Rio 2016 zilver op het sprintonderdeel keirin. Ook maakte hij afgelopen zomer deel uit van de baanploeg die het goud won in Tokio op de teamsprint.

Büchli, partner van baanrenster en oud-schaatsster Laurine van Riessen, startte dit najaar al in de Ster van Zwolle en reed zijn eerste wegkoers bij de eliterenners uit. „Ik had al de nodige ervaring opgedaan bij de nieuwelingen en junioren. Het was mooi om na zeker tien jaar weer eens een echte wegwedstrijd te rijden. Het voelde als vanouds. Ik heb ervan genoten, ondanks het afzien”, vertelde Büchli. „Het is best spannend. Ik kan nog enorm verbeteren en weet nog niet waar mijn grenzen liggen.”

Büchli veroverde individueel één wereldtitel, op de keirin in 2019 in het Poolse Pruszkow. Dat was drie jaar nadat hij achter de Brit Jason Kenny als tweede was geëindigd op hetzelfde onderdeel op de olympische piste van Rio. „De afgelopen twaalf jaar als sprinter op de baan waren geweldig, maar ik ben het de laatste jaren ook eentonig gaan vinden. Dat gecombineerd met het behalen van vrijwel al mijn doelen, geeft mij het gevoel dat het cirkeltje voor mij als sprinter rond is. Ik kijk er naar uit om mijzelf om te vormen naar een duurrenner. Voornamelijk op de weg, maar ik kijk ook met een schuin oog naar de duuronderdelen op de baan”, aldus Büchli.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen