Er spreekt veel tegen het WK-voetbal in Qatar, zoals hun homohaat | column

Chris Aalberts

Het duurt nog een jaar, maar de vragen stapelen zich op. Waarom is het WK-voetbal eind 2022 in Qatar? Waarom wordt een voetbaltoernooi gehouden in een snikheet land zonder voetbaltraditie?

Er valt bij de extreme temperaturen daar nauwelijks te voetballen. Niet zo gek dat veel mensen denken dat Qatar de FIFA heeft omgekocht, een organisatie die sowieso al geen smetteloos imago heeft. Nu is er voor omkoping geen bewijs, maar dan blijven er nog genoeg andere bezwaren over. De temperaturen bijvoorbeeld of dat de bouw van de stadions zeker 6500 buitenlandse arbeiders het leven heeft gekost. De werkelijke aantallen liggen vrijwel zeker hoger.

Velen zouden dit genoeg reden vinden om uit te wijken naar een ander land, maar dat komt kennelijk bij niemand op. De voetbaltrein dendert rustig verder en zo zullen de vragen zich blijven opstapelen. Deze week was er weer eentje.

Nasser Al Khater, het hoofd van het organisatiecomité in Qatar liet in een interview met CNN weten dat homo’s hun geaardheid in zijn land niet mogen tonen. Hij erkende dat Qatar in veel opzichten niet homo-vriendelijk is en benadrukte daarbij dat homo’s er niet mogen trouwen. Maar het homohuwelijk is in dit geval het punt niet: op homoseksualiteit staat in Qatar een maximumstraf van drie jaar cel. Niemand weet of twee mannen die bij het WK hand in hand lopen ervoor in de cel komen te zitten, maar we kunnen het niet bepaald uitsluiten. Dat vond de FIFA bij de toewijzing van het WK aan Qatar dus ook al geen punt van zorg.

Lastig voor de KNVB. De Nederlandse voetbalbond schreeuwt al jaren van de daken dat homoseksualiteit heel gewoon is. In de voetbalwereld is dat een leugen: geen enkele profvoetballer komt ervoor uit en dat is niet omdat er geen homoseksuele profs bestaan. Dat is statistisch immers vrijwel onmogelijk. De KNVB zegt met eredivisieclubs over dit thema in gesprek te zijn. Op de website lezen we: ’homo of biseksueel zijn, boeit geen flikker’. Spelers moeten voor hun voorkeur uit kunnen komen en daar openlijk over kunnen spreken, of het nou amateurs zijn of profs.

Het mag op papier ’geen flikker’ boeien: in Qatar dus wel. Het WK wordt een prachtige kans voor de KNVB om al die mooie idealen eens om te zetten in echte actie. De KNVB wil het toernooi niet om politieke redenen boycotten: in plaats daarvan moet ingezet worden op diplomatie en het bespreekbaar maken van mensenrechten, zegt de voetbalbond. We zijn benieuwd. Het begon deze week al goed: geen enkel KNVB-statement over de veiligheid van homoseksuele supporters en spelers die straks naar de golfstaat afreizen. Hoog tijd om toe te geven dat homorechten de KNVB geen flikker interesseren.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.