Het vliegtuig uit en hup, snel de bus in naar de persconferentie: ’Het geeft de status aan van de Elite Round’

Sander van Dijk, geflankeerd door de trainers van Sporting (links) en Olmissum.

Sander van Dijk, geflankeerd door de trainers van Sporting (links) en Olmissum.© Foto Mediahuis

Vincent Schot
Lissabon

Om 12.35 uur stapte Hovocubo woensdagmiddag het vliegtuig in, om drie uur later weer uit te stappen in Portugal. Een flinke zit voor sommigen, maar een stukje van niks voor MFC Sinara Yekaterinburg. De Russen deden flink langer over hun reis naar Lissabon.

In de Portugese hoofdstad debuteren de zaalvoetballers uit Hoorn deze week in de Elite Round van de Champions League, de fase waarin alleen de beste zestien clubs nog over zijn. Vrijdag speelt Hovocubo tegen thuisclub Sporting Clube de Portugal en zondag wacht MNK Olmissum uit Kroatië, maar donderdag is Yekaterinburg de eerste tegenstander van Hovocubo.

Lees ook: Wat te doen tegen een goochelaar die de bal laat verdwijnen en een spits die zelf niet weet wat hij gaat doen: Hovocubo op bezoek bij ’s wereld beste zaalvoetbalclub

Die club moest dus flink zitvlees kweken om in Portugal te komen. Liefst tien uur, met een overstap in Moskou, was het vliegen voor de club uit Yekaterinburg, een miljoenenstad die aanschurkt tegen de grens van Europa met Azië.

Eenmaal weer uit het vliegtuig konden de Russische winterjassen uit. Daalt het kwik in de Oeral de komende dagen tot -10, in Lissabon is het deze week heerlijk nazomerweer en schommelt de temperatuur tussen de 15 en 17 graden.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Pavilhão João Rocha, de hal van Sporting Clube de Portugal.

Pavilhão João Rocha, de hal van Sporting Clube de Portugal.© Foto Mediahuis

Voor Hovocubo is het nog allemaal even wennen: spelen in de Elite Round van de Champions League. Het begon al direct bij aankomst op het vliegveld van Lissabon.

Keurig stond er iemand van Sporting Clube de Portugal, de gastheer deze week, te wachten op de delegatie uit Nederland. De spelers werden gewezen waar de touringcar stond die ze naar het Marriott hotel zou brengen. Speciaal voor trainer Sander van Dijk stond er iemand anders.

Eenmaal achterin een personenbusje vertelde hij dat het voor hem allemaal niet zo hoefde: de persconferentie die volgens de chauffeur al op het punt van beginnen stond in de persruimte van Pavilhão João Rocha. ,,We zijn er net en om dan gelijk weg te moeten bij je ploeg, dat voelt niet lekker. Maar goed, het geeft wel de status aan van de Elite Round.’’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Twee uur na de persconferentie werkte trainer Sander van Dijk en zijn ploeg een training af ter voorbereiding op de eerste wedstrijd van deze week: tegen het Russische MFC Sinara Yekaterinburg.

Twee uur na de persconferentie werkte trainer Sander van Dijk en zijn ploeg een training af ter voorbereiding op de eerste wedstrijd van deze week: tegen het Russische MFC Sinara Yekaterinburg.© Foto Mediahuis

Niet veel later zat Van Dijk op een podium achter een tafel en keek hij, pak ’m beet, twintig journalisten en een aantal fotografen in het gezicht. Na de trainers van MFC Sinara Yekaterinburg en MNK Olmissum werd hij gevraagd naar zijn verwachting van de komende dagen. ,,Onze tegenstanders zijn allemaal profs, wij zijn amateurs. Daarom is één van onze spelers (Ilias Aynaou, red.) er deze week ook niet bij. Die kon geen vrij krijgen. Dat zegt alles. Maar, we hebben al vaker gewonnen van profclubs dus we komen hier niet alleen om mee te doen’’, toonde hij zich bescheiden en strijdbaar tegelijk.

Hoe hij een resultaat denkt te gaan halen, hing hij zijn collega’s niet aan de neus. Net zoals hij dat deed, hebben zij ongetwijfeld ook beelden van zijn ploeg bekeken. Terug in het busje dat hem nu wel naar het hotel bracht, zei hij hierover: ,,We gaan het hier zeker ook momenten dichtmetselen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen