Pools parlement keurt beperkte toegang aan grens met Belarus goed

ANP Producties | Bron: ANP
Warschau

Het Poolse parlement heeft dinsdag een wet aangenomen die tijdelijke beperkingen tot toegang bij de buitengrenzen van het EU-land met Belarus, Rusland en Oekraïne toestaat.

De wet werd ingevoerd in reactie op het grensconflict met Belarus, dat ervan wordt beschuldigd duizenden migranten uit landen als Irak aan te moedigen zich aan de grens met Polen te verzamelen. Een ruime meerderheid van de Poolse parlementariërs stemde voor het wetsvoorstel, dat was ingediend door de nationalistisch-conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

Oppositieleden hadden kritiek op de wet en beschuldigen PiS ervan journalisten de toegang tot het grensgebied te willen ontzeggen. Polen riep begin september de noodtoestand uit langs een grensstrook van drie kilometer met Belarus, waardoor journalisten en hulpverleners het gebied niet in kunnen.

Volgens de Poolse grenspolitie zitten nog steeds zo'n 10.000 migranten die de EU willen binnenkomen vast in het buurland. President Aleksandr Loekasjenko van Belarus ontkent bewust migranten naar de grens te dirigeren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.