Eigenlijk is Dirk-Jan meer Karina’s partner dan zijn eigen vrouw dat is | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Karina hoeft met Dirk-Jan nooit in de sleur van een gewone relatie te komen.

Karina is de minnares van Dirk-Jan. Vrijwel niemand weet het, behalve zijn vrouw. „Eigenlijk is hij meer mijn partner dan die van haar, maar voor de buitenwereld is het andersom.

Dirk-Jan en zijn vrouw zijn al bijna twee decennia samen. Ze hebben drie kinderen en een vierde kind in de vorm van hun bedrijf. Dat bedrijf is in die jaren enorm gegroeid. Ze hebben vestigingen door heel Europa en de rek lijkt er voorlopig nog niet uit. Hun huwelijk verschrompelde met dezelfde snelheid als het bedrijf bloeide, al hadden ze dat zelf te laat door. Tegen de tijd dat ze hun eerste vestiging in het buitenland openden, realiseerden ze zich dat hun huwelijk voorbij was.

Op dat moment hebben ze al hun opties goed bekeken. Gelijkwaardige partners binnen het bedrijf, aandelen, een prachtig huis, kinderen die nog thuis wonen, een imago hoog te houden… Nou ja, ze besloten dus om niet te scheiden. Ik denk eigenlijk dat je gewoon lekker uit elkaar moet gaan als je niet gelukkig meer bent, maar dat is hun keuze.

Dirk-Jan en ik ontmoetten elkaar een jaar later. Ik was uit met vriendinnen toen een paar mannen aan de bar ons een drankje aanboden. Ik vond het eigenlijk maar een paar ballen bij elkaar. Niet onze types, met die jasjes en dasjes. Maar met een Martini in de hand kan ik door een hoop heen kijken, dus we voegden ons bij de groep en hadden een prima avond. Dirk-Jan flirtte met me. Ik moet zeggen dat ik hem steeds knapper begon te vinden, maar ging ervan uit dat dat de volgende dag met een kop koffie vanzelf weer over zou gaan.

Dat deed het niet. Ik stuurde hem een berichtje. ’Het was leuk gisteren’, zei ik. Hij antwoordde meteen. ’Ben je er volgende week weer?’ Eigenlijk zat dat helemaal niet in de planning, maar ik besloot ja te zeggen. De zaterdag erop was weer beregezellig. Dirk-Jan was écht leuk, ook toen ik een frisje dronk en deze keer droeg hij gewoon een mooi shirt. Tegen sluitingstijd hebben we gezoend. De volgende ochtend werd ik wakker met een appje. ’Ik wil je graag weer zien, maar moet je ook iets vertellen.’ Mijn vriendinnen begonnen meteen te speculeren. ’Die is getrouwd hoor, Ka!’, zeiden ze. ’Ja, of hij heeft een of andere fetisj en nu wil hij dat je hem ophangt aan zijn stropdas.’ Ik wimpelde alles af. ’Zal wel meevallen en wie weet houd ik wel van een potje wurgseks.’

Dirk-Jan en ik spraken af in een koffietentje. Daar vertelde hij me dat hij inderdaad getrouwd was, maar eigenlijk ook weer niet. Hij vond het een beetje vroeg om het meteen te vertellen, maar wilde ook niet daten zonder dat ik het wist. In eerste instantie wist ik echt niet wat ik ermee moest. Tuurlijk, leuke vent en best wel enige moeite waard, maar dit?

Inmiddels hebben we er vorm aan kunnen geven. We gingen elkaar alleen maar leuker vinden en hebben heel rustig aan gezocht naar manieren om samen te zijn zonder officieel samen te zijn. Ik ben dus zijn beste vriendin. Zo kunnen we ergens naartoe. Daarbij letten we op dat we niet te intiem doen. Verder slaapt hij een paar nachten per week bij mij en gaan we regelmatig een weekend weg zodat we ons wat vrijer kunnen bewegen. Aan het begin vond ik het lastig en soms doet het zeer als ik ze samen hun gelukkige toneelstukje op zie voeren. Maar tegelijkertijd ben ik blij dat ik niet mee hoef naar saaie zakendiners om een soort first lady uit te hangen. Juist bij mij kan zijn das af, laat hij het werk achter zich en is hij helemaal zichzelf.

Wat de toekomst brengt weet ik niet. Misschien gaan ze uit elkaar als de kinderen groot zijn. Misschien ook niet. En misschien is het ook wel goed zo. We hoeven nooit in de sleur van een gewone relatie te komen. Alles wat we samen doen is omdat het fijn is, nooit omdat het moet. Vriendinnen vragen me wel eens waarom ik er genoegen mee neem. Maar ik heb een leuke vriend die om me geeft. Dat lijkt me beter dan een zakenpartner die in een slaapkamer naast de mijne ligt.”

Deel ook (anoniem) jouw verhaal Over Liefde. Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer Over Liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.