’De Tovenaar uit Jubbega’ stond bij AZ garant voor spektakel. Treurig dat er niets meer over is van die trainer | column Brian Wijker

Gertjan Verbeek deelt zijn vreugde met de spelers na een overwinning van AZ op Ajax.© Foto Joop Boek

Brian Wijker

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad haalt Brian Wijker dit keer herinneringen op aan Gertjan Verbeek. De trainer, die van 2010 tot 2013 bij AZ werkte, werd vorige week ontslagen door eerstedivisieclub Almere City.

Als de trainersloopbaan van voormalig AZ-coach Gertjan Verbeek een blokhut was, dan zou vorige week ook de laatste houten steunpilaar zijn bezweken. Een achttiende plaats in de eerste divisie is de nalatenschap van ’De Tovenaar van Jubbega’ bij Almere City.

Het voelt nog als de dag van gisteren dat Verbeek met AZ op weg leek naar het landskampioenschap, Anderlecht en Udinese uitschakelde in Europa én – in dat seizoen 2011/12 - fraai voetbal op de mat legde. Allemaal in een tijd dat de club flink moest saneren door de val van DSB Bank en haar beste spelers had verkocht.

Treurig

Mede daarom is het toch treurig om te zien dat er van die gerespecteerde trainer niets meer over is. De laatste coach die met AZ een prijs won, na die zinderende bekerfinale tegen PSV in 2013. Nog geen half jaar later was het voorbij in Alkmaar, nadat zowat de hele organisatie de bemoeial Verbeek had uitgekotst. Iets dat zich later in Enschede herhaalde, maar dan in een veel rapper tempo.

(Tekst gaat verder na de foto)

Met een nat pak na de gewonnen bekerfinale in 2013.© Foto Joop Boek

Bij AZ stond Verbeek garant voor spektakel. Niet alleen op het veld, maar vooral daarbuiten. Zo verbood hij spits Ruud Boymans ooit om zijn pas gekochte huis in Amsterdam te betrekken en liet hij spelers een uitlooptraining doen, terwijl de UEFA ze bij de dopingcontrole wilde hebben. Ook wilde Verbeek niet meer dat het inmiddels opgeheven vrouwenteam van AZ in het stadion speelde. Dat vond hij zonde van het gras.

Ajax-AZ

Maar hét ultieme Gertjan Verbeek-moment bij AZ was toch wel na de gebeurtenis rond doelman Esteban in 2011, in het bekerduel bij Ajax. Een voor een haalde hij zijn spelers van het veld. U weet hoe het eindigde: de 1-0 achterstand en rode kaart werden geschrapt en AZ won het overgespeelde duel met 2-3.

Nadat Verbeek de ochtend na een 2-1 overwinning op PSV in 2013 werd ontslagen bij AZ, ontving hij thuis een cameraploeg van RTV Noord-Holland. Daar stond ie dan: nog gewoon in zijn AZ-trainingsshirt, alsof er niets aan de hand was.

Dit kleurloos ogende AZ zou misschien wel een vleugje Verbeek kunnen gebruiken. Maar na de bouw van het nieuwe dak, zullen ze in Alkmaar waarschijnlijk weinig zin hebben om aan een blokhut te beginnen. En dat is misschien maar beter ook.

De gehele AZ-podcast van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen